Så ska ungdomar öka tryggheten i Sollentuna

SOCIAL HÅLLBARHET Sex ungdomar från Sollentuna börjar nu sin anställning som trygghetsvärdar. På kvällar och helger ska de förebygga skadegörelse och hålla ordning och reda i bostadsområdena.

Så ska ungdomar öka tryggheten i Sollentuna
Här är några av Sollentunahems nya trygghetsvärdar. Foto: Sollentunahem.

Sollentunahem har haft trygghetsvärdar i cirka tre års tid. Nytt för i år är att trygghetsvärdarna har fått utökad befogenhet att själva snabbt och enkelt skapa serviceärenden för att åtgärda behov de upptäcker i områdena.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Trygghetsvärdarna är aktiva i bolagets bostadsområden under kvällar och helger när det inte finns ordinarie personal på plats. Deras huvudsakliga uppdrag är att förebygga oordning såsom klotter och skadegörelse samt att upprätthålla en ren och prydlig miljö.

Sollentunahems vd, Anna Mellström, uppskattar trygghetsvärdarnas insatser och ser att deras arbete har stor betydelse både för hyresgästerna och ungdomarna.

– Samtidigt som miljön blir tryggare och trivsammare i våra bostadsområden, skapar vi arbetstillfällen för ungdomar från Sollentuna som får chans att bygga upp sin arbetslivserfarenhet. Några av våra trygghetsvärdar har tidigare sommarjobbat i Juniorlaget, vår satsning på sommarjobbare. Det är viktigt för oss som kommunalt bostadsbolag att kunna lyfta fram och stötta Sollentunas ungdomar, säger hon, i en kommentar.

Broken Windows-metoden

Trygghetsvärdarnas insats utgör en medveten del av Sollentunahems trygghetsarbete, som följer den så kallade Broken Windows-metoden. Denna metod innebär i korthet att incidenter såsom klotter, krossade fönster eller trasiga glödlampor åtgärdas snabbt, helst inom 24 timmar. Broken Windows är en beprövad metod som har tillämpats i exempelvis USA sedan 1982.

– Vi arbetar strukturerat för att hela tiden utveckla tryggheten och trivseln i våra bostadsområden. Våra trygghetsvärdar är mycket viktiga i det arbetet, och dessutom väldigt uppskattade av våra hyresgäster, säger Carolina Lejon, Sollentunahems förvaltningschef.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan