Så tar EU strid mot värmeböljor

Värmeböljor EU tar aktivt initiativ för att bistå européer i att skydda sig mot allt längre, tätare och mer intensiva värmeböljor, samt dess allvarliga konsekvenser. Här följer några exempel på deras åtgärder.

Så tar EU strid mot värmeböljor
Foto: Adobe Stock.

Klimatkrisen har inte undgått oss, och dess påverkan märks tydligt genom längre, tätare och intensivare värmeböljor. Många av oss har personligen upplevt dess påverkan under sommaren. I år, den 6 juli, upplevde världen sin varmaste dag någonsin, med temperaturer som steg i Europa, USA och Kina. Juli 2023 förväntas också ha blivit den varmaste månaden någonsin registrerad

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    En mindre uppmärksammad, men betydande, aspekt är värmens påverkan på vår hälsa. I de mest extrema fallen kan värme vara dödlig. Detta blev tragiskt tydligt under sensommaren 2022 där bland annat Spanien registrerade över 4 600 dödsfall kopplade till temperaturer över 40 grader.

    Enligt EES-rapporten ”Klimatförändringens effekter på hälsan” förväntas situationen försämras i framtiden. Om inte mer görs för att minska utsläppen av växthusgaser globalt, kan upp till 90 000 européer riskera att dö av värme varje år under de kommande decennierna.

    EU-finansierade projekt

    Inom EU stöder man flera projekt i medlemsstaterna, som exempelvis ”Life Lungs”. Detta projekt siktar på att plantera närmare 240 000 växter runt om i Lissabon, Portugal under 2024. Ett liknande initiativ är ”Life Green Heart” som har som mål att öka den gröna ytan i Toulouse, Frankrike, och därmed minska stadens temperatur med cirka 3 grader under värmeböljor.

    Foto: LIFE LUNGS.

    I Rotterdam, Nederländerna, driver ”Life @Urban Roofs” ett projekt för att anlägga gröna tak över hela staden. Samtidigt hjälper ”Life Archiclima” i Polen till att anpassa stora byggnader, som köpcenter och flygplatser, för att möta extrem värme. Konceptet, som först testas på flygplatsen i Katowice, kommer sedan att replikeras på 32 andra platser i EU. Genom att integrera gröna tak, väggar och utomhusutrymmen förväntas medeltemperaturen i omgivningarna sjunka med cirka 2°C under värmeböljor.

    Teknik till undsättning

    LIFE PACT-projektet, som startade i Leuven, Belgien och planeras att spridas till andra delar av Europa, utvecklar ett digitalt verktyg som låter människor registrera träd de planterar och andra naturliga lösningar i sina trädgårdar. Genom en onlineplattform kan invånare jämföra sina ”gröna projekt” med andra och staden kan övervaka grönområden, inklusive privata fastigheter, vilket ofta är en blind fläck i anpassningsstrategier.

    Foto: LIFE TreeCheck.

    Inom LIFE TreeCheck-projektet i Tjeckien, Slovakien, Ungern och Polen har två separata IT-verktyg utvecklats för klimatanpassning. ”Tree Check-appen” för smartphones gör det möjligt för människor att identifiera trädsorter och belönar dem med digitala priser när de vidtar åtgärder som att vattna träd. Samtidigt gör appen ”Tree Check Pro” det möjligt för stadsplanerare att förutse fördelarna med trädplantering i staden över tid och anpassa sina planer för att kyla lokala temperaturer så mycket som möjligt.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan