Världens första klimatneutrala keramiska anläggning

MATERIAL Från och med 2025 ska den nya fabriken producera upp till 450 000 keramiska delar per år – helt klimatneutralt.

Världens första klimatneutrala keramiska anläggning
Foto: Pressbild.

Den tyska porslinsjätten Duravit har bekräftat sina planer att bygga världens första klimatneutrala keramiska anläggning. Den nya fabriken, som kommer att vara belägen i den kanadensiska provinsen Québec, är planerad att ha en yta på 140 000 kvadratmeter och förväntas producera cirka 450 000 keramiska delar årligen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Keramiska komponenter utgör en viktig del av många industrier och tillämpningar, men deras tillverkningsprocess har historiskt haft en stor miljöpåverkan.

För att nå klimatneutralitet i den nya fabriken kommer eldningsprocessen att genomföras med en elektrisk rullugn som drivs med vattenkraft. Denna metod förväntas spara över 9 000 ton koldioxid per år i jämförelse med en traditionell gasugn.

– Vi är mycket stolta över att agera pionjär inom utformningen av en hållbar sanitetsindustri och att ge svar på utmaningarna med klimatförändringarna. Därmed sätter vi standarder för innovativa lösningar i en bransch som kännetecknas av hög energiförbrukning. Samtidigt är den nya anläggningen en milstolpe på vår väg mot klimatneutralitet 2045, säger Stephan Tahy, vd för Duravit, i en kommentar.

I samband med upprättandet av fabriken förväntas även över 240 nya arbetstillfällen tillskapas i regionen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan