Stadsprojekten prisas för sina framtidssatsningar

SAMHÄLLS- OCH STADSPLANERING Trädplantering som sänker stadstemperaturen med 2°C, storskaliga solcellssatsningar och projekt som minskar olaglig avfallsdumpning. Det var några av stadsprojekten som prisades på C40 World Mayors Summit i Köpenhamn i förra veckan.

Stadsprojekten prisas för sina framtidssatsningar
Foto: Bloomberg Philantropies

Förra veckan tillkännagavs de sju vinnarna av Bloomberg Philanthropies Awards vid C40 World Mayors Summit i Köpenhamn.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Finalisterna till priset valdes ut från projekt som presenterades i rapporten Cities100, som visar 100 av årets mest framtidsinriktade och inkluderande klimatåtgärdsprojekt från hela världen.

  Cities100 är ett samarbete mellan C40 och Nordic Sustainability och finansieras av den danska filantropiska föreningen Realdania.

  Årets tema var The Future We Want och följande projekt korades till vinnare i sju olika kategorier.

  Resiliens
  Medellín, Colombia för projektet Avenida Oriental Green Corridors

  Staden har planterat sammanlagt 8 800 träd och palmer som sammanlagt täcker 65 hektar. I en av stadens livligare genomfarter har 596 palmer och träd  planterats, liksom mer än 90 000 arter av mindre växter.
  Växtligheten förser Medellín  med en mängd ekosystemtjänster och hjälpte till att minska den genomsnittliga stadstemperaturer med 2 ° C, förbättrar luftkvaliteten, binder koldioxid samt ökar den urbana biologiska mångfalden.

  Gröna transportlösningar
  Kolkata, India för projektet Low Carbon Commute Transition
  Kolkata planerar att införa 5000 elbussar samt helt elektrifierade färjor som går över floden Ganges fram till år 2030. Hittills har staden fått 80 elbussar med ytterligare 100 planerade för 2020. Dessa 180 elbussar leder till en årlig minskning av 14 086 ton koldioxid.

  Förnybar energi
  Seoul, South Korea för projektet Solar City Expansion
  Seoul engagerar medborgare och företag i ett brett utbud av initiativ för
  att göra solenergi mer överkomligt, tillgängligt och i vissa fall obligatoriskt. 
  Solar City Seoul-projektet har redan inneburit att 64 MV solceller installerats. Dessa genererade  252 989 MWh el och minskade 116 ton koldioxidutsläpp.
  Projektet har även som mål att distribuera inhemska solpaneler till 1 miljon
  hushåll, installera solceller på alla kommunala anläggningar och främja tillväxt i solindustrin för att uppnå 1 GW installerad solenergikapacitet fram till år 2022.

  Medborgarengagemang
  Accra, Ghana för projektet Informal Waste Collection Expansion
  I Accra samlades tidigare mer än 300 ton avfall ihop dagligen och kastades på olagliga dumpningsplatser med öppen förbränning, vilket resulterar i luft- och grundvattenföroreningar. 2016 inledde Accra Metropolitan Authority (AMA) ett program för att integrera de olagliga avfallsuppsamlarna i stadens officiella avfallshanteringssystem för att öka insamlingen av avfall, stänga de olagliga öppna avfallsplatserna och säkerställa rättvisa inkluderande anställning. Projektet har ökat insamlingen av avfall från 28% till 48% på bara två år.

  Frisk luft
  London, UK för projektet Ultra-Low Emission Zone
  Som en av de första i världen introducerade London projektet Ultra Low Emission Zone (ULEZ) i april 2019, vilket kräver att fordon måste uppfylla Euroutsläppsstandarder för att köra in i det centrala Londonområdet 24 timmar om dygnet, året runt, alternativt betala en avgift.

  Transformativ förändring
  San Francisco, USA för projektet CleanPowerSF program
  Genom projektet ger San Francisco sina invånare och företag ett nytt alternativ för att köpa sin el från förnybara energikällor till konkurrenskraftiga priser.
  Genom att lansera CleanPowerSF gör staden framsteg mot sitt mål att minska
  dess växthusgasutsläpp med 40 procent fram till 2025 jämfört med 1990, liksom att ha 100 procent förnybar energi år 2030. Programmet skapades med omfattande offentliga insatser och intäkter återinvesteras tillbaka i samhället.

  Grön teknik
  Guangzhou, China för projektet Expansive Bus Electrification
  Året 2018 omvandlade Guangzhou hela flottan av 11 220 bussar till modeller som enbart körs med el. Projektet som också inkluderade installation av 4 000 laddstationer över hela staden, krävde investeringar på 2,1 miljarder dollar.

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan