Allmännyttan siktar på klimatkrav i upphandlingar

HÅLLBART BYGGANDE Nu har Allmännyttans klimatinitiativ påbörjat vägen mot en allmän vägledning för klimatkrav i upphandlingar av nyproducerade bostäder. Nio allmännyttiga bostadsbolag med pågående byggprojekt från Malmö till Sundsvall har utsetts till testpiloter.

Allmännyttan siktar på klimatkrav i upphandlingar
Klimatpilot i Visby, kvarteret Bläckfisken/Gotlandshem och Wisab Bild: Sveriges Allmännytta

– Att minska klimatpåverkan från bostadsbyggandet är en ödesfråga. Men vi pratar inte bara om det, nu gör vi verkstad och kommer att börja ställa klimatkrav i upphandlingarna på riktigt, säger Sofia Heintz, nyproduktionsexpert på Sveriges Allmännytta i en kommentar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Nio allmännyttiga bostadsbolag med pågående byggprojekt från Malmö i söder till Sundsvall i norr har utsetts till testpiloter. Uppdraget är att upprätta en klimatdeklaration av en faktisk byggnad, för att sedan kunna ge förslag på klimatkrav som är rimliga att ställa i en upphandling enligt Sveriges Allmännytta.

Testpiloterna kommer att använda sig av Byggsektorns miljöberäkningsverktyg som IVL Svenska Miljöinstitutet har tagit fram och som har målet att göra det möjligt för en icke-expert att ta fram en klimatdeklaration för en byggnad.

Fakta

Här är allmännyttans klimatpiloter:

Kopparstaden i Falun
Gotlandshem och Wisab på Gotland
Framtiden och Tuve Bygg i Göteborg
Helsingborgshem och Skanska i Helsingborg
LKF och Otto Magnusson i Lund
MKB och Peab i Malmö
Förvaltaren och Jägnefält Milton i Sundbyberg
Mitthem och NCC i Sundsvall
Eidar och Peab i Trollhättan

Hämtar fler artiklar
Till startsidan