Sveriges största solpark invigd

Solkraft Gröna Lund, Kolmården och Skara Sommarland, tre av Sveriges största nöjes- och djurparker, kommer nu att bli helt drivna av solenergi under sommarsäsongen. Eventuellt överskott av el kommer också att bidra till det allmänna elnätet.

Sveriges största solpark invigd

Nyligen invigdes Sveriges största solpark i Fjällskär utanför Nyköping. Med en årlig produktion på över 20 gigawattimmar kommer solparken att förse Gröna Lund, Kolmården och Skara Sommarland med el under sommarsäsongerna – med eventuellt överskott som matas in i det allmänna elnätet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Vi är väldigt glada att parken nu är invigd och i gång. Den är ett viktigt bidrag i den svenska energiomställningen till grön el och historisk på flera sätt. Förutom att det är den största parken i Sverige visar det också hur näringslivet kan samarbeta för att ta ansvar för framtidens elförbrukning, säger Erik Martinson, VD och medgrundare på Svea Solar, i en kommentar.

Vidare säger Erik Martinson att initiativet möjliggör för fler stora solparker att byggas och i förlängningen att mer förnybar el produceras och bidrar till den gröna omställningen.

I syfte att bevara och stärka den biologiska mångfalden kommer solparken att vara betesmark för får under sommarmånaderna. Dessutom har en genomgång skapats för att möjliggöra fri passage för vilda djur genom parken, enligt ett pressmeddelande från projektets aktörer.

Allmänhetens inställning till solkraft är mycket positiv i Sverige.

Fakta

Om solparken Fjällskär

Plats: Fjällskär utanför Nyköping, SE3

Namn: Fjällskär

Driftsatt: 2023

Effekt: 20,2 MW

Årlig produktion: Cirka 20 GWh

Ägare och partner: Svea Solar äger och förvaltar parken, Parks and Resorts köper elen från parken via Bixia

Hämtar fler artiklar
Till startsidan