Terasslunden: ”Startskottet för en ny era”

HÅLLBART BYGGANDE Bostadsprojektet Terasslunden på Hisingen i Göteborg är nu i gång. Läs mer om materialval, insatser för biologisk mångfald och hur upplåtelseformen bidrar till en mer inkluderande boendemiljö.
– Varje moment i byggprocessen är ett steg närmare att förverkliga drömmen om det hållbara samhället, säger Dzejna Wallin på Riksbyggen Bostad.

Terasslunden: ”Startskottet för en ny era”
Dzejna Wallin, marknadsområdeschef för Riksbyggen Bostad i Storgöteborg.

Det första spadtaget har nyligen tagits för Riksbyggens 17 nya kedjehus i Björlanda Ängar på Hisingen – ett projekt där hållbarhet står i fokus på flera sätt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    De nya kedjehusen byggs i två och ett halvt plan och har sex rum och kök på totalt 150 kvadratmeter. Varje hus får en egen terrass på andra våningen samt en trädgård med färdig altan och carport.

    – Vi bygger kedjehusen med avsikten att uppnå en Svanenmärkning. Vad gäller material kommer cement och betong med minskad energi- och klimatbelastning att användas. Husen kommer att ha en bärande takkonstruktion och bjälklag i trä, säger Dzejna Wallin, marknadsområdeschef för Riksbyggen Bostad i Storgöteborg.

    Dzejna Wallin säger att byggstarten markerar ”startskottet för en ny era”, där varje steg i processen tar dem närmare drömmen om det hållbara samhälle de vill skapa i Björlanda Ängar.

    Biologisk mångfald i fokus

    För att säkerställa den biologiska mångfalden i området planerar de att plantera ett varierat utbud av växter som blommar från tidig vår till sen höst för att främja pollinering. De återskapar också boplatser och livsmiljöer genom att plantera buskar, anlägga ängsmattor och öppna diken. För att gynna fågellivet sätts holkar upp, och tillgång till vatten skapas. Dessutom bevaras områdets stenmur med hänsyn till dess kulturhistoriska värde.

    Som en del av Svanenmärkningen ställs också krav på att byggnaderna ska vara 10 procent mer energieffektiva än gällande lagkrav.

    – Husen kommer bland annat att ha energieffektiva vitvaror samt energieffektiva sanitetsarmaturer. Endast miljömärkta byggprodukter och byggvaror används liksom produkter i klorfri plast, säger Dzejna Wallin.

    En inkluderande boendemiljö

    Vidare förklarar hon att området erbjuder en blandning av upplåtelseformer, med både äganderätter och framtida bostadsrätter, vilket gör det tillgängligt för en bred målgrupp.

    – Blandade boendeformer är ett sätt att motverka segregation. En mix av bostadsstorlekar men även upplåtelseformer skapar förutsättningar för mångfald i området. Genom ett breddat utbud av bostäder finns möjlighet för människor att stanna kvar i området även när livet förändras. Studier pekar på att ett breddat bostadsutbud ökar förvärvsgraden och stärker socioekonomin, avslutar hon.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan