Väderskydd ska öka kvalitén vid träbyggnation

HÅLLBART BYGGANDE Växjös nya station- och kommunhus byggs under ett stort väderskydd. En framtidslösning och en förutsättning för att kunna bygga stora volymer i trä framöver, enligt byggentreprenören Skanska.

Väderskydd ska öka kvalitén vid träbyggnation
Växjö kommunhus byggs under väderskydd Foto: Jonathan Schirell

I Växjö centrum pågår just nu bygget av stadens nya station- och kommunhus.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    Byggnaden som ska bli cirka 16 400 kvadratmeter byggs i trä med dubbel glasfasad och trapphus samt källarplan i betong. Taket kommer att täckas med solceller och enligt byggentreprenören Skanska kommer kommunhuset att uppnå kraven för Miljöbyggnad Guld.

    Station- och kommunhuset beräknas vara klart våren 2021. Exakt hur långt Skanska kommit hittills är lite svårt att se utifrån, bygget sker nämligen under ett jättestort väderskydd.

    Hans-Fredrik Helldahl är distriktschef på Skanska.

    Varför bygger ni under ett väderskydd?

    Allt material lyfts på plats med hjälp av traverser istället för kranar.
    Foto: Jonathan Schirell

    – Det finns egentligen tre stora anledningar till det, där arbetsmiljön är en av dem. Den dagliga arbetsmiljön blir bättre när vi kan arbeta väderskyddat. Det blir även mer säkert eftersom vi kan lyfta allt material på plats med hjälp av traverser istället för kranar, säger han.

    –Sen har vi kvalitetsaspekten, att vi inte behöver montera en träkonstruktion eller lossa material under öppen himmel, när det ska och bör ske fuktskyddat. Tältet gör även att vi kan jobba i parallella processer med själva konstruktionen och till exempel komma igång med innerväggar, målningsarbeten och installationsarbeten innan vi har tätt hus. Vi jobbar snabbare och produktiviteten ökar.

    Framtidens lösning för träbyggnationer

    Enligt Hans-Fredrik Helldahl är byggnaden den största hittills som byggts under väderskydd i Sverige. Efter en påbörjad dialog med leverantören Sitecover gjordes ett platsbesök på ett pågående projekt i Köpenhamn. Vilket övertygade Skanska om att detta var rätt metodval för byggnationen av Växjös station- och kommunhus.

    –Därefter tog vi ett gemensamt beslut med projektets byggherre och vår beställare, Vöfab. Kvalitets- och säkerhetsaspekterna vägde tyngst vid beslutet, berättar han.

    Han påpekar att det är ett modigt beslut eftersom det initialt blev en högre investering som de inte till hundra procent kunde räkna hem kalkylmässigt. Exakt vilken besparing i form av högre produktivitet som väderskyddet medför räknar de på just nu.  Det kostar runt 15 miljoner kronor att ha uppställt under ett år.

    Hans-Fredrik Helldahl
    Foto: Lorena Svensson

    Trots det är Hans-Fredrik Helldahl övertygad om att detta inte är sista gången som Skanska bygger under väderskydd.

    –Vi har blivit övertygade om att det här är framtidens lösning för träbyggnationer av denna storlek. Förutom att träet aldrig utsätts för väta innebär väderskyddet också ett bra arbetsklimat för alla som arbetar i projektet. Vi får höra från våra medarbetare att vi ska fortsätta med detta. De jobbar säkert och slipper arbeta i regn, blåst och snöslask.

    Ser ni några miljövinster med metoden?

    – Vi anser att väderskyddad produktion är en förutsättning för att bygga så stora volymer av trä med hög kvalitet och bra miljövinster. Alla typer av spill samt kassation av skadat material minskar drastiskt. Väderskyddet som vi hyr har vi dessutom valt att inte printa med vår logga, så att det kan återanvändas  av andra projekt och entreprenörer, säger Hans-Fredrik Helldahl.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan