Sveriges största träbyggnad invigd

HÅLLBART BYGGANDE I helgen invigdes det nya kulturhuset i Knivsta. Anläggningen som byggts i trä och internationell passivhusstandard är det största byggprojektet i kommunens historia.

Sveriges största träbyggnad invigd
Foto: Norconsult

Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK)  har byggts av Kommunfastigheter i Knivsta AB på uppdrag av Knivsta kommun och med en totalentreprenad i samverkansform, där HMB Construction varit  huvudentreprenör och Norconsult arkitekt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Anläggningen är byggd med internationell passivhusstandard  och rymmer allt från kampsport och ishockey till rockmusik, teater och opera.

  – Hela gestaltningsidén bygger på att sammanfoga många olika mötesplatser för idrott och kultur, där olika delar av samhället vidrör varandra. Vår förhoppning är att ishockeyspelaren som är på väg från träningen ska kollidera lite lätt och växla några ord med konsertbesökaren som ska lyssna till kvällens stråkkvartett i scenkonstlokalen, säger arkitekt Dan Johansson i en kommentar.

  CIK är cirka 15 000 kvadratmeter stor och det största byggprojektet i kommunens historia. Stommen består av betong och limträ och fasaden  av klinkbyggd träpanel av värmebehandlad furu.

  Den totala investeringskostnaden för att bygga Knivsta Centrum för idrott och kultur har uppgetts till cirka 400 miljoner kronor av Knivsta kommun. Beräknad driftsbudget för 2020 är 32 miljoner kronor där hyran uppgår till 22 miljoner kronor. Intäkterna kommer bland annat bestå av uthyrning till föreningar, privatpersoner och företag.

  Byggnaden är  just nu Sveriges största trähus men kommer bara få behålla den titeln i ungefär ett år tills det omskrivna kulturhuset i Skellefteå blir klart.

   

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan