22 000 nya solcellsanläggningar anslutna till elnätet

SOLENERGI Ny statistik från Energimyndigheten visar att den installerade effekten för nätanslutna solcellsanläggningar fortsätter att öka och den totala installerade effekten är nu över 1GW. Mest solel installeras i Göteborg.

22 000 nya solcellsanläggningar anslutna till elnätet
Foto: Adobe Stock
Solcellsanläggningar per kommun
Bild: Energimyndigheten

Vid slutet av 2020 fanns det 65 819 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige. Då hade det installerats nästan 22 000 anläggningar under året, med ungefär 400 MW i installerad effekt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Enligt Energimyndigheten producerar den installerade effekten på 1 GW lika mycket el per år som en kommun av Lunds storlek använder årligen, eller tillräckligt mycket el för varje hushåll i Sverige att tvätta en tvätt i 60 grader, varannan dag under ett år.

Störst installerad effekt i Göteborg

Det finns nu minst en nätansluten solcellsanläggning i samtliga av Sveriges kommuner. Göteborg är den kommun som har störst installerad effekt med 39,8 MW, vilket är nästan 4 procent av den totala effekten för Sverige.

Göteborg är också den kommun som installerade mest under 2020,  hela17,2 MW. Strängnäs var den kommun som ökade mest relativt 2019. Där skedde en ökning på 14,5 MW.

Läs mer här

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan