Internationella aktörer siktar in sig på svensk solel

SOLENERGI Hittills har det mest varit svenska energibolag som byggt solelparker i Sverige men nu påbörjas bygget av den första parken som finansieras av en internationell aktör. Parken byggs norr om Varberg och har en installerad effekt på 4, 8 MW.

Internationella aktörer siktar in sig på svensk solel
Solceller på mark Foto: Solkompaniet

Enligt ett pressmeddelande från Solkompaniet har flera utländska bolag nu börjat planera för att investera i den svenska solelen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Först ut blir Solgrid som har två norska huvudägare och bland annat bygger och driver solelparker i södra Europa. Solgrid planerar för att bygga 300 MW under de kommande tre åren i Sverige och Norge.

Solelparken, som blir en av Sveriges största och byggs norr om Varberg av Solkompaniet, kommer att ha en installerad effekt på 4,8 MW och producera över fem miljoner kilowattimmar el per år.

Solpanelerna som kommer att användas är tvåsidiga, vilket enligt Solkompaniet innebär en ökad elproduktion också på vintern när snön ligger på marken och reflekterar till baksidan av panelerna.

Byggarbetet kommer att starta efter påsk och anläggningen förväntas börja leverera el under hösten 2021.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan