Allt fler kontroller mot arbetslivskriminalitet

Social hållbarhet De regionala centren mot arbetslivskriminalitet genomförde över 3 000 gemensamma kontroller år 2023, vilket innebär en ökning med 17 procent jämfört med 2022.

Allt fler kontroller mot arbetslivskriminalitet
Foto: Arbetsmiljöverket.

Från och med 2018 samverkar nio myndigheter för att bekämpa arbetskriminalitet. Under 2022 och 2023 har regionala center etablerats för att samordna insatserna. Dessa center finns lokaliserade i Umeå, Stockholm, Malmö, Göteborg, Örebro, Uppsala och Norrköping.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    I en ny rapport verkar det som att centren har haft en effekt på antalet genomförda kontroller. Under 2023 utfördes över 3 000 gemensamma kontroller, vilket är en ökning med 17 procent jämfört med 2022. Sedan myndighetssamarbetet började år 2018 har nästan 12 000 gemensamma kontroller genomförts.

    – Brottsligheten är i många fall organiserad och gränsöverskridande och innebär ett hänsynslöst utnyttjande av människor. I och med centren mot arbetslivskriminalitet finns nu förutsättningar för att intensifiera det myndighetsgemensamma arbetet för att komma åt den kriminella ekonomin, organiserad brottslighet inom företagsverksamhet och människoexploatering, säger Per Wadhed, chef för sekretariatet för myndighetssamverkan inom Polismyndigheten, i en kommentar.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan