Årets svenska klimatstad utsedd

STADSPLANERING Uppsala har utsetts till Årets klimatstad 2020 i Världsnaturfondens One Planet City Challenge, för andra året i rad. Nu planerar kommunen att växla upp klimatarbetet ytterligare och minska utsläppen med 10-14 procent årligen.

Årets svenska klimatstad utsedd
Foto: Adobe Stock

En internationell expertjury har utsett Uppsala till Årets klimatstad i Sverige i Världsnaturfondens One Planet City Challenge.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Enligt Världsnaturfonden (WWF) belönas kommunen för sitt starka helhetsgrepp i klimatarbetet. Uppsala har bland annat som mål att bli fossilfri välfärdskommun 2030, och 2050 ska hela kommunen vara klimatpositiv.

– Vi behöver ha långsiktiga mål, som inkluderar ambitiösa åtgärder. De ska vara i linje med de minskningar som enligt vetenskapen är nödvändiga. Uppsala bedriver sitt klimatarbete just på det sättet och stadens modell för samverkan är en förebild för andra städer, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för WWF i en kommentar.

Vill öka takten

Över 50 procent av världens befolkning bor idag i städer och de står för över 70 procent av världens koldioxidutsläpp. Det finns alltså stor potential att hitta lösningar och minska utsläppen i just städer menar WWF.

De har gjort en genomgång av Uppsalas hela klimatrapportering och jämfört den med de ambitioner och omfattande utsläppsminskningar som krävs för att begränsa uppvärmningen till 1,5 °C och skapa en klimatsäker framtid.

– Utmärkelsen är ett kvitto på att det vi gör i Uppsala fungerar, och det vill jag tacka medborgare, medarbetare och politiker för. Men om vi som resursstark välfärdskommun ska göra vår del av det planeten kräver av oss behöver vi kavla upp ärmarna och öka takten från dagens 1-2 procent i utsläppsminskningar till 10-14 procent, säger Rickard Malmström (MP), kommunalråd i Uppsala kommun i en kommentar.

Vinnaren kommer att idag vid en prisceremoni som i och med coronakrisen blir digital. En global vinnare kommer också att koras.

Förra omgången vann Uppsala även den internationella finalen och tog hem titeln Världens klimatstad 2018.

FAKTA

Exempel på vad Uppsala gör:

  • Kommunens mål är att bli fossilfri, förnybar välfärdskommun 2030 och klimatpositiv senast 2050.
  • Genom Uppsala klimatprotokoll stöttar 40 aktörer stadens mål.
  • Uppsala satsar bland annat på solceller med målet att installera 100 megawatt till 2030, vilket skulle täcka cirka 5 procent av elbehovet i kommunen.
  • Ett nytt biobränslebaserat fjärrvärmeverk är under uppbyggnad i stället för det nu avvecklade torvverket.
  • De arbetar också för att fasa ut fossil plast genom upphandling och vid bland annat avfallsförbränning.
  • Avfall omvandlas till biogas till kollektivtrafiken, men de satsar också på cykeltrafik, genom 60 åtgärder och har efter genomförande utsetts till Årets cykelstad två år i rad.Källa: WWF
Hämtar fler artiklar
Till startsidan