De tävlar om titeln Årets klimatstad 2020

KLIMAT I år är det fler än någonsin som deltar i Världsnaturfondens stadsutmaning One Planet City Challenge, över 250 städer från fler än 50 länder. Nu har tre svenska städer utsetts till finalister.

De tävlar om titeln Årets klimatstad 2020
Uppsala stad Foto: Tor Johnsson för WWF

Enligt Världsnaturfonden (WWF) har antalet deltagande städer i One Planet City Challenge fördubblats sedan förra omgången.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Nu har 63 städer från olika delar av världen kvalificerat sig som finalister, där Helsingborg, Uppsala och Växjö kommer att delta från Sverige.

I år använder WWF ett nytt bedömningsverktyg som baseras på data från FN:s klimatpanel IPCC. Kommunernas klimatrapportering jämförs med de ambitioner och omfattande utsläppsminskningar som krävs för att begränsa uppvärmningen till 1,5 °C.

De städer som deltar i tävlingen får också en analys med förslag på åtgärder för utsläppsminskningar och klimatanpassning som skyddar de egna invånarna.

– Det finns ingen tid att spilla nu när den globala utsläppskurvan snabbt måste vända nedåt. Alla aktörer måste ta sitt ansvar och agera kraftfullt i sina roller. Svenska kommuner kan gå snabbt fram och visa upp internationellt intressanta modeller för lokal omställning.

Det skriver Sabina Andrén, programsamordnare på Världsnaturfonden WWF, i en kommentar. Hon fortsätter:

– Det är viktigt att kommunerna jobbar både med att radikalt minska utsläppen inom kommunen och att ge människor förutsättningar att konsumera klimatsmart.

I maj ska en svensk vinnare utses och firas vid en prisceremoni som i och med coronakrisen blir digital. Under höst kommer en global vinnare att utses. Förra omgången vann Uppsala titeln som Världens klimatstad.

FAKTA

Några exempel på vad de nominerade finalisterna gör:

Helsingborg: Kommunen ska nå netto-noll utsläpp 2035 och har redan halverat sina utsläpp sedan 1990. De senaste två åren har de bland annat sänkt klimatutsläppen från mat med 25 procent och minskat matsvinnet med 40 procent för de 20.000 matgäster som äter i de kommunala skolorna. De har också en ny 100 procent eldriven stombusslinje i staden (BRT). Uppsala: Stadens mål är att bli fossilfri 2030 och klimatpositiv senast 2050. För att uppnå detta har kommunen samlat lokala aktörer till vad de kallar ”ett eget Parisavtal” – Klimatprotokollet. Aktörerna ska stötta stadens mål. Uppsala satsar bland annat på solceller, biogas till kollektivtrafiken, men också på cykeltrafik och har två år i rad utsetts till ”Årets cykelstad”. Växjö: Redan 1996, och därmed som en av de första kommunerna i världen, satte Växjö mål om att bli fossilfria 2030. Klimatfrågan är central i kommunen, inte minst i dialoger om hållbarhetsprogrammet med politiker, kommunanställda, elever och invånare. Växjö satsar stort på energieffektiva byggnader både vid renovering av gamla hus och nybyggnationer. Dessutom bygger de mycket trähus och är du på besök kan du gå på trä-safari. Källa: WWF
Hämtar fler artiklar
Till startsidan