En ny rapport från Ellen MacArthur Foundation avslöjar att en cirkulär omvandling av europeiska städer har potential att frigöra 8 503 miljarder kronor årligen för företag och samhällen fram till 2035.
Återbruk i byggsektorn: ”Stor potential, men bristande politiskt ledarskap”
Återbruk En cirkulär omvandling av Europas byggda miljö ger fördelar för ekonomin, naturen och samhället. Detta är slutsatsen i en ny rapport, som även föreslår sex strategier för framtiden.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
”Vår analys i denna nya studie visar att byggsektorns framtida bidrag till den europeiska ekonomin inte behöver vara ett val mellan ekonomisk tillväxt och naturskydd. Genom att övergå till en naturpositiv, cirkulär ekonomimodell med ett systemperspektiv kan vi uppnå ömsesidigt förstärkande fördelar för ekonomin, naturen och samhället”, skriver rapportförfattarna.
Elin Bergman, operativ chef på Cradlenet, säger att rapporten bekräftar det Cradlenet har sagt i många år.
– Mycket av den stora cirkulära transformationen behöver ske i städerna, där de mest lättillgängliga och kostnadseffektiva lösningarna finns, säger hon till Hållbart Samhällsbyggande.
Enligt rapporten skulle hushåll och lokala företag kunna spara 22 miljarder euro årligen, främst genom lägre energi- och vattenavgifter. En cirkulär strategi skulle också kunna spara 250 miljoner ton byggmaterial varje år. Dessutom skulle grönare städer minska utsläppen av växthusgaser motsvarande att ta 12 miljoner bilar från vägarna och hjälpa till att hålla stadsområden svalare under värmeböljor.
Elin Bergman, som nyligen intervjuat byggsektorn inom ramen för ett RE: Source-projekt, anser att branschen är redo att agera. Dock väntar den på det politiska ledarskap som behövs för att skapa en tydlig och rättvis färdplan.
– Sverige och övriga nordiska länder har alla möjligheter att ta ledningen i denna omställning. Vi har nu sex tydliga strategier från rapporten som måste genomföras. Regeringen bör använda denna rapport som vägledning i deras fortsatta arbete.
Här är rapportens sex strategier för ett cirkulärt Europa
- Revitalisera förorenade områden (brownfields) för att integrera naturpositiv design och lindra bostadstryck.
- Öka krontäckningen genom att strategiskt öka trädbeståndet i städer för att förbättra ekonomiska, sociala och hälsomässiga resultat.
- Använd material-effektiv design för att minska koldioxidavtrycket från bygg- och infrastrukturprojekt.
- Konvertera tomma industrilokaler för att effektivt nyttja befintliga resurser och undvika expansion på grönområden.
- Expandera gröna och blåa områden med fler vattenområden och inhemska växtarter för att maximera naturinslag i stadsmiljön.
- Använd hållbara material som återanvända, återvunna eller bio-baserade alternativ för att minska miljöpåverkan och koldioxidavtryck.