År 2022 inledde det kommunala fastighetsbolaget Higab ett projekt för att renovera och anpassa sitt kontor. Målet var att skapa en hållbar arbetsmiljö som bättre stödjer verksamhetens växande behov och främjar ett mer flexibelt arbetssätt.
Så blir gamla kontoret nytt – 4 återbrukstips
ÅTERBRUK
När Higab renoverade sitt kontor i centrala Göteborg återbrukades 93 procent av inredningen. Trots noggrant förarbete och generösa tidsramar blev dock utmaningarna snabbt tydliga.
– Det är inte bara att trycka på en knapp och beställa 12 stolar; man måste ofta leta länge för att hitta rätt, säger företagets kundchef Linda Malm, till Hållbart Samhällsbyggande.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Vi genomförde ett förarbete där vi involverade medarbetarna och identifierade behov av specifik inredning för olika funktioner. Genom enkäter, workshops och rörelsesensorer kartlade vi personalens arbetsmönster. Resultatet visade att vi behövde mer samverkan och flexibla arbetsytor, säger Linda Malm, kundchef på Higab, till Hållbart Samhällsbyggande.
Hållbarhet var centralt i renoveringen. Tillsammans med White arkitekter och Rekomo fokuserade Higab på att återbruka så mycket av den befintliga inredningen som möjligt. Möbler målades om eller fick nya tyger, och nya miljöer och funktioner skapades.
– Resultatet blev ett kontor som känns helt nytt, trots att majoriteten av inredningen är återanvänd, säger Linda Malm.
Jämfört med att köpa allt nytt, har projektet återbrukat 93 procent av inredningen, och därigenom sparat minst 44 ton koldioxid.
– Vi hade dock svårigheter med att hitta matta och gardiner på återbruksmarknaden. I övrigt är dock allt annat återbrukat, berättar Linda Malm.
Hon säger vidare att företaget har dragit viktiga lärdomar om de utmaningar och möjligheter som återbruk innebär genom projektet.
– Vi hade haft det betydligt svårare om vi hade haft en tajtare deadline. Våra arkitekter, som har stor erfarenhet av återbruksprojekt, rekommenderade oss att i ett tidigt skede upphandla en leverantör för återbruket, säger Linda Malm och fortsätter:
– Det är inte bara att trycka på en knapp och beställa 12 stolar; man måste ofta leta länge för att hitta rätt, avslutar hon.
Linda Malms fyra tips för att lyckas med återbruk:
- Välj en möbelleverantör med ett brett nätverk: Satsa på en leverantör med många kontakter och resurser för att få fler alternativ som passar dina behov och stil.
- Planera för tidsåtgång: Var medveten om att projektet ofta tar längre tid än planerat. Skapa en realistisk tidsplan med extra bufferttid för att undvika stress och förseningar.
- Gör en noggrann inventering: Granska din nuvarande inredning noggrant. Återanvänd det du redan har för att spara pengar och minska miljöpåverkan.
- Samarbeta med arkitekt och möbelleverantör: Ha en kontinuerlig dialog med både arkitekten och leverantören för att snabbt lösa problem och hitta kreativa lösningar som gynnar projektet.