Effektivare återbruk av schaktmassor med ny process: ”Stora möjligheter”

Återbruk En ny tvättprocess ska effektivisera återanvändningen av ballast, vilket leder till renare material och minskad belastning på deponier.
– Att materialet legat i marken betyder inte att det försämrats, det behöver bara renas, säger Daniel Carlberg, vd på Norditek, till hållbart Samhällsbyggande.

Effektivare återbruk av schaktmassor med ny process: ”Stora möjligheter”
Daniel Carlberg, vd på Norditek. Foto: Pressbild.

Berg- och grusmaterial, eller ballast, är avgörande för att bygga infrastruktur, byggnader och anläggningar. Ungefär 90 procent av ballasten produceras genom att krossa berg, medan resten består av naturgrus och morän. Nu har Ragn-Sells och Norditek tagit ett nytt steg mot cirkulär ballasthantering vid sin anläggning på Heljestorp utanför Vänersborg.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    Med en ny process som kombinerar torr och våt sortering optimeras återanvändningen av ballast. Detta resulterar i renare material och minskad belastning på deponier.

    – Genom att återanvända förorenade schaktmassor kan vi minska behovet av att bryta nytt material från bergtäkter och samtidigt avlasta våra deponier. På vår anläggning kan vi tvätta och återvinna stora mängder bergmaterial som en gång använts vid byggandet av vägar, bostäder eller andra infrastrukturprojekt. Bara för att materialet legat i marken betyder det inte att det har försämrats – det behöver bara renas från sand och lera, säger Daniel Carlberg, vd på Norditek.

    Han beskriver den nya tekniken som skalbar och kostnadseffektiv, vilket gör den lämplig för implementering i fler regioner.

    Kombinerade processer

    Det torra steget separerar stor sten och lera innan tvätten, vilket ökar kapaciteten och minskar onödig vattenanvändning, eftersom leran inte behöver tvättas. I nästa steg tas allt järn bort innan tvätten påbörjas. Tvättprocessen avlägsnar sedan resterande silt, lera och föroreningar som textil, trä och plast, vilket resulterar i en slutprodukt av ren sand och sten, helt fri från föroreningar.

    – Vi använder en torr tvättprocess som gör den efterföljande våtprocessen effektivare, minskar vattenförbrukningen med upp till 90 procent och ökar kapaciteten, säger Daniel Carlberg.

    Trots tekniska framsteg är det fortfarande en utmaning att konkurrera med priset på ny ballast, vilket Daniel Carlberg anser att branschen måste åtgärda för att påskynda övergången till en mer cirkulär materialhantering.

    – Mycket beror på vilka upphandlingskrav som ställs. Att producera i liten skala blir alltid dyrare, men med större beställningar kan processerna optimeras. För att få ner kostnaderna tror jag att vi måste skala upp. När kommuner och fastighetsägare börjar ställa högre krav på återvunnet material, kommer också priserna att sjunka, eftersom det är direkt kopplat till efterfrågan, säger han.

    Han påpekar vidare att ballasten ofta glöms bort.

    – Vid byggandet av vissa typer av fastigheter är det nödvändigt att använda cirkulära material för att hålla nere koldioxidutsläppen. Samtidigt märker jag att man ofta bortser från det som ligger under huset, trots att det kan stå för en lika stor andel utsläpp som själva byggnaden. Här finns stora möjligheter att minska både koldioxidutsläpp och användningen av jungfruligt material, avslutar Daniel Carlberg.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan