Nu lanseras miljömärkning för lokaler – så fungerar den

CERTIFIERING Hyresgäster kan nu certifiera sina lokaler som hållbara med hjälp av en ny miljömärkning.
– Det har tidigare saknats reglering och styrning av interiörens hållbarhet på samma sätt som när det gäller fastigheten, säger projektledaren Kristin Östberg, till Hållbart Samhällsbyggande.

Nu lanseras miljömärkning för lokaler – så fungerar den
Kristin Östberg leder projektet Hållbar interiör. Foto: Pressbild / Adobe stock.

Miljöbyggnad, GreenBuilding, BREEAM, LEED och Svanen är några av de certifieringssystem som har utvecklats för att främja hållbart byggande av fastigheter. Däremot har det tidigare saknats motsvarande system för interiörer, som också har en stor klimatpåverkan.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    Det är bakgrunden till samverkansprojektet Hållbar interiör som initierades 2019. Nu, den 26 september 2024, lanseras märkningen officiellt.

    – Projektet syftar till att skapa en ny miljömärkning för lokaler och interiörer. Parallellt med märkningen har vi även utvecklat en app för att stödja och underlätta certifieringsprocessen, säger inredningsarkitekten och koordinatorn Kristin Östberg.

    Hållbar Interiör, eller HI som märkningen kallas, bygger på en rad kriterier som omfattar allt från organisatoriska policyfrågor till inventarier. Stort fokus läggs på återbruk och cirkularitet.

    Totalt omfattar märkningen ett trettiotal kriterier, som kan sammanfattas enligt följande prioritetsordning:

    1. Tillräcklighetsprincipen: Utvärdera om objektet behövs, identifiera alternativa lösningar som uppfyller behoven av interiör.
    2. Använd länge: Behåll inredning, laga eller renovera vid behov.
    3. Återbruka inredning från extern part
    4. Inköp av ny inredning med hög miljöprestanda

    – Hållbar Interiör är en märkning som länge har efterfrågats inom olika branscher. Den tidigare bristen på en standard och märkning har gjort att verksamheter själva har kunnat definiera vad som räknas som hållbart, vilket kan leda till greenwashing. Genom att uppfylla kraven för HI-märkningen kan en verksamhet tydligt visa att den är seriös i sina ambitioner att minska sin klimatpåverkan, säger Kristin Östberg.

    Ett viktigt kriterium för HI-märkningen är användning av återbrukad inredning. I Sverige produceras kontorsmöbler för 6 miljarder kronor årligen, vilket ger upphov till över 150 000 ton koldioxidutsläpp.

    – Genom återbruk eller renovering kan klimatpåverkan minskas med 30 procent, avslutar hon.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan