Återbrukat skiffer halverar klimatpåverkan

MATERIAL Bygglovet för Framtiden Byggutvecklings första kvarter, med halverad klimatpåverkan, är nu klart.

Återbrukat skiffer halverar klimatpåverkan
Återbrukat skiffer bidrar till halverad klimatpåverkan i kvarter Omställningen. Illustration: Liljewall

Målet för kvarteret Omställningen vid Litteraturgatan i Selma stad är att minska klimatpåverkan från material och byggprocess med hälften.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  – För att minska koldioxidavtrycket används återbrukat skiffer på en trästomme och takpapp på taket, säger Mattias Ström, projektchef på Framtiden Byggutveckling, till Hållbart Samhällsbyggande.

  Han fortsätter med att förklara att deras ursprungliga värde låg på cirka 400 kilo koldioxid per kvadratmeter bruttoarea, vilket var något högre än genomsnittet för deras tidigare byggnadsprojekt.

  – Nu har vi sänkt detta värde till knappt 200 kilo koldioxid per kvadratmeter bruttoarea, säger Mattias Ström.

  Kvarteret Omställningen byggs av Tm2 i samarbete med Derome på uppdrag av Framtiden Byggutveckling. Det blir 63 hyresrätter som kommer att ägas och förvaltas av Poseidon.

  – Det har varit oerhört lärorikt att söka efter lösningar och material som kan matcha en halvering av klimatpåverkan. Med starkt engagemang och entreprenörskap i alla led har vi funnit en riktigt bra lösning estetiskt, till låg kostnad och minimal klimatpåverkan, säger Magnus Rudén, VD på Tm2, i en kommentar.

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan