Återbruksfokus när Jernhusen byter kontor

Återbruk Jernhusen flyttar nu sitt huvudkontor i Stockholm. Det nya kontoret ska utvecklas som ett exempel på bästa praxis för mer cirkulär kontorsutveckling.

Återbruksfokus när Jernhusen byter kontor
ChatGPT Receptionen är designad med inslag av en gammal biljettlucka från godsmottagningen i Hallsberg. Foto: Peter Phillips.

Jernhusen, Sveriges största järnvägsnära fastighetsbolag, flyttar nu sitt huvudkontor med maximalt fokus på återbruk i alla detaljer. Redan i receptionen kommer detta att märkas, då den delvis kommer att bestå av en gammal biljettförsäljningslucka.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    Kontorslokalen, belägen i Stockholms Centralstations C-hus med ingång vid Klarabergsviadukten, hade inte moderniserats på 30 år. Målet var att genomföra en kontorsutveckling med så litet klimatavtryck som möjligt och 100 procent cirkulär materialhantering.

    Merparten av kontoret, från skruvar och muttrar till gipsskivor, glaspartier och inredning, har kunnat återbrukas i sin helhet. Produkter som behövde köpas in, såsom målarfärg och golvmattor, har köpts från restlager.

    – Vårt nya kontor blir vårt skyltfönster och visar att det går att återbruka och samtidigt uppnå samma standard som nytt, med inredning som både är lekfull och bär på en historia. Vi ser fram emot att välkomna andra som också har ambitionen att bygga med så lågt klimatavtryck som möjligt, säger Henrik Sköldberg, kontorsansvarig på Jernhusen, i en kommentar.

    Inredningen flirtar också med järnvägen genom detaljer som en reception gjord av en varsamt renoverad biljettlucka från godsmottagningen i Hallsberg, träpaneler på väggarna som för tankarna till en tågkupé, och speglar inramade av gamla tågfönster.

    Jernhusens nya huvudkontor omfattar 1463 kvm kontorsyta och 227 kvm omklädnings- och gymutrymme. Kontorsutvecklingen har skett i samarbete med Studio Stockholm Arkitektur och AIX Arkitekter.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan