Biobindemedel ska göra asfalten klimatneutral

BYGGMATERIAL I Dalarna läggs just nu asfalt där delar av det oljebaserade bindemedlet bitumen har bytts ut mot ett biobaserat bindemedel. Något som tillsammans med två andra åtgärder kan göra asfalten klimatneutral enligt Skanska.

Biobindemedel ska göra asfalten klimatneutral
Asfaltsarbete Foto: Tomas Ärlemo

Enligt entreprenadföretaget Skanska är de först i världen med en ny typ av asfalt som tillverkats i en klimatneutral process, och det är användningen av biobindemedel som är det stora genombrottet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

I asfalten ersätts bitumen, som utvinns ur fossil råolja, delvis med ett biobindemedel.

– I höstas genomförde vi flera testasfalteringar med biobindemedel runt om i Stockholm. Dessa har nu analyserats på våra laboratorier, och proverna visar att vår asfalt med biobindemedel håller den kvalitet vi hoppats på, säger Kenneth Olsson, asfaltsspecialist på Skanska i en kommentar.

Räknar med nettonollutsläpp

För att asfalt ska få  låg klimatbelastning i produktionsledet krävs tre saker; brännaren i asfaltverket ska drivas med förnyelsebart bränsle, andelen återvunnen asfalt i den nya asfalten ska vara hög, och delar av bindemedlet bitumen byts ut mot biobindemedel. Med dessa åtgärder kan man reducera klimatavtrycket rejält, ända ned till nettonollutsläpp enligt Skanska.

Då räknar de, enligt ett pressmeddelande, med att asfalten är 100 procent  återvinningsbar, och att koldioxiden som tagits upp och bundits i biobindemedlet  kommer att vara lagrad över lång tid, istället för att släppas ut i atmosfären. Då kan den mindre mängd koldioxidutsläpp som kvarstår från tillverkningsleden balanseras så att klimatneutralitet uppnås.

– Skanskas 25 asfaltverk i Sverige har tagit de två första stegen för att sänka klimatbelastningen i den asfalt vi levererar till våra kunder. Borlänge asfaltverk blir det första asfaltverket att införa biobindemedel, säger Peder Olsson, distriktschef inom Asfalt och bergmaterial norr i en kommentar.

Dalarna blir alltså först ut att använda den nya asfalten i stor skala. Där lägger Skanska just nu 11 000 ton asfalt med biobindemedel på väg 620 mellan Ludvika och Björsjö.

 

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan