Butik först med att klara nya certifieringen NollCO2

HÅLLBART BYGGANDE Enligt Sweden Green Building Council är deras nya certifiering fastighetsbranschens hårdaste. Först ut att klara kriterierna blir en butik som varit ett av fyra pilotprojekt som medverkat i utvecklingen av certifieringen.

Butik först med att klara nya certifieringen NollCO2
Lotta Werner Flyborg, VD, Sweden Green Building Council och Johan Augustsson, Sverigechef Lidl. Foto: Lidl Sverige/Linus Pettersson

Certifieringen NollCO2, som delas ut av Sweden Green Building Council, innebär att byggnaden ska vara klimatneutral från början till slut. Byggnaden ska ha ett netto-noll-utsläpp av koldioxid under hela byggprocessen men också när den är i drift.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Det betyder att den koldioxidskuld som arbetas upp ska kompenseras över tid med olika klimatåtgärder, till exempel lokalt producerad förnybar energi.

  Först ut att klara certifieringen är Lidls nya butik i Visby.

  – Byggnader står för en del av våra utsläpp av växthusgaser, och om vi ska bromsa klimatförändringarna måste hela samhällsbyggnadssektorn lägga i en högre växel. Genom att ta fram en certifiering för byggnader med netto-noll klimatpåverkan hoppas vi kunna bidra till detta. Stor eloge till Lidl som var först ut med att certifiera – nu ser vi fram emot att se fler branschledande företag vara med och visa vägen, säger Lotta Werner Flyborg, VD på SGBC i en presskommentar.

  För att byggnaden även ska vara hållbar är NollCO2 en påbyggnadscertifiering till Miljöbyggnad, BREEAM-SE, LEED eller Svanen.

  Butiken i Visby är även certifierad i BREEAM-SE och planeras stå klar i juli 2020.

  Den certifierade butiken är ett av fyra pilotprojekt som medverkar i utvecklingen av NollCO2.

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan