De får guldmedalj för satsning på boende till unga

SOCIAL HÅLLBARHET I den nystartade tävlingen Årets nyproduktion som arrangeras av Sveriges Allmännytta har Skövdebostäder prisats för sin satsning på bostäder till unga.

De får guldmedalj för satsning på boende till unga
Skövdebostäders satsning i bostadsområdet Ekedal. Foto: Mikael Ljungström/Scandphoto.

Tävlingen Årets Nyproduktion har startats av branschorganisationen Sveriges Allmännytta med syfte att uppmärksamma och främja innovativt byggande.

När den allra första vinnaren skulle utses bland åtta finalister var det Skövdebostäders koncept med ungdomsbostäder till lågt pris och bra kvalitet som fick guldmedaljen.

FAKTA

De tre finalisterna

Arken – Växjöbostäder Trähus med sjöutsikt. Tre byggnader med sammanlagt 85 lägenheter intill sjön Trummen. Dubbla balkonger, extra hög tillgänglighetsanpassning och solceller på taken.Backåkra – Stockholmshem Kvarteret Backåkra i Norra Djurgårdsstaden är Stockholms första flerfamiljshus med plusenergistandard. Genererar mer energi än de förbrukar. Vridna taknockar ger södervända ytor. Solceller på både tak och väggar, extra cykelplatser och elladdning för bil. 43 lägenheter i två hus med många innovativa tekniska lösningar.Ekedal – SkövdebostäderBoende för unga vuxna (under 30 år). Tre lamellhus med låg energiförbrukning och solceller. Sammanlagt 150 lägenheter nära stadspark.Källa: Sveriges Allmännytta

I bostadsområdet Ekedal i centrala Skövde har Skövdebostäder byggt 150 lägenheter som hyrs ut med speciella ungdomskontrakt till personer under 30 år.

– Det är verkligen hedrande att Ekedal får den här utmärkelsen. Projektets målsättning har varit att bygga till hyror som ungdomar har råd med, utan att göra avkall på kvaliteten. Vi vill bidra till att unga kommer in på bostadsmarknaden och bor kvar i Skövde, säger Katarina Prick, vd på Skövdebostäder i en kommentar.

Tryggt och snyggt koncept

En oberoende jury med åtta sakkunniga inom arkitektur och fastighetsutveckling betygsatte tävlingsbidragen efter bland annat vardagsfunktionalitet, klimatpåverkan, teknikanvändning, mötesplatser och utveckling av området. Under Fastighetsutvecklingsdagen, som hölls digitalt den 31 augusti fick sedan publiken rösta fram en vinnare.

– Bostadssatsningen i Ekedal är ett tryggt och snyggt koncept som andra bostadsföretag kan repetera men ändå skapa variation. Alla letar efter sätt att bygga bra men ändå till rimlig kostnad. Det här är ett attraktivt koncept för allmännyttan som sannolikt bidrog till att Ekedal vann omröstningen, säger Sofia Heintz, nyproduktionsexpert på Sveriges Allmännytta i en kommentar.

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan