– Vi märker av ett stort intresse både från beställare och arkitekter som vill använda en rivningsbyggnad till ett nytt eget projekt, men även fastighetsägare som vill ta ansvar för att deras rivningsmassor återanvänds på bästa möjliga vis. Tillsammans kan vi se till att framtida fasader går att återbruka och att vi möjliggör cirkulärt byggande med tegel.
De startar storskalig återbruksproduktion av tegel
BYGGMATERIAL Brukspecialisten kommer att starta upp en återbruksproduktion av svenskt tegel i Västsverige till hösten. Företaget lanserar även ett koncept som garanterar att deras tegelfasader skall kunna nedmonteras och återbrukas, något som bland annat kräver att man ser över vilket murbruk som används till dem.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Det säger Jacob Steen, vd på Bruksspecialisten i en kommentar. Företaget kommer att starta upp Sveriges första storskaliga återbruksproduktion av tegel. Produktionen kommer att vara lokaliserad i Västsverige och planeras vara i drift under hösten.
Redan nu går det att ta emot tegel från rivningar av fasader runt om landet men Bruksspecialisten poängterar också i ett pressmeddelande att för att få fram tillräckliga volymer av återbrukat tegel krävs också att fler aktörer i branschen får upp ögonen för vilket värde en tegelfasad som rivs har.
Cirkularitet kräver uppryckning
I samband med uppstarten av återbruksproduktionen lanserar företaget även konceptet Grönt Murverk som ska ge en garanti för att alla tegelfasader som Bruksspecialisten säljer också skall gå att att montera ner och återbruka.
– För att uppnå detta krävs en uppryckning från vårt håll. Främst har vi gjort en översyn på det fasadtegel vi projekterar in i våra fasadlösningar. För att möjliggöra framtida återbruk behöver teglet ha en viss kvalité. Främst är det en hög tryckhållfasthet på tegelstenen som klarar av rivningsprocessen samt återbruksprocessen där sten och bruk skall separeras. Har stenen för låg tryckhållfasthet kommer stenen gå sönder antingen vid rivningen eller under återbruksprocessen. Vi kan då inte säkerställa att den sten som kommer ut på marknaden igen har rätt kvalité gällande de CE- och Eurocode-normer eller de frostgodkännanden som krävs, säger Jacob Steen.
Han påpekar att det inte kommer räcka med att stenen har rätt kvalité, utan att man även kommer att behöva se över vilken typ av murbruk som används till fasaderna framöver.
Enligt Bruksspecialisten har murbruket som används idag oftast för hög andel cement i förhållande till tegelstenens tryckhållfasthet, vilket gör det svårt att separera murbruket från tegelstenen.
För att kunna arbeta med cementbaserade murbruk kommer det därför att krävas en lägre andel cement eller att man väljer en tegelsten med lägre tryckhållfasthet. För tegelsten med lägre tryckhållfasthet rekommenderas det framöver helt cementfria murbruk.