Här designas morgondagens byggnader med gårdagens avfall

CIRKULARITET Ditte Lysgaard Vind, expert på cirkulär ekonomi från den danska arkitetbyrån Lendager Group och en av de inbjudna föreläsarna på Samhällsbyggnadsdagarna 2019, hävdar att det är det fullt möjligt att öka återvinningsgraden i byggprojekt till "benchmark price".

Här designas morgondagens byggnader med gårdagens avfall
Upcycle Studios beräknas generera 60 procent mindre koldioxidutsläpp över 50 år än andra jämförbara nybyggda bostäder i området. Foto: Lendager Group

Lendager Group har specialiserat sig på cirkulära affärsmodeller och att bygga bostäder av återvunnet material. De uppförde nyligen Upcycle Studios, tjugo radhus utanför Köpenhamn som till största delen byggts med hjälp av återvunna material som exempelvis återvunnen betong, återanvända fönsterglas och kasserade golvskivor.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Gräva där man står

Enligt Ditte Lysgaard Vind är det fullt möjligt att öka återvinningsgraden i byggprojekt  till “benchmark price”. Det handlar till stor del om att gräva där man står och leta material bland övergivna hus och avfall från nybyggen och renoveringar.

–  Det krävs att man lägger ett pussel med det som redan finns. Det gör vi på många olika sätt, bland annat genom att höra av oss till industrier som annars behöver betala för att bli av med avfall, säger hon.

Ditte Lysgaard Vind
Foto: Lendager Group

Hon menar att en vanlig fälla när man undersöker möjligheterna att designa och bygga med återanvänt eller återvunnet material är att det är lätt att säga att det inte kommer att fungera. Särskilt om man utgår från dagens linjära affärsmodeller och tidigt låser in sig i vissa materialval.

– Hållbarhet är inget man kan lägga till i slutet av projekten utan man behöver börja med materialen och utgå från dem. Fråga sig vad som redan finns och kan användas, säger hon.

Och när den första inventeringen är gjord behöver man fortsätta att tänka utanför boxen för att kunna använda redan befintligt material.

– Exempelvis finns det idag mycket tegel som skulle kunna användas till nybyggen men som på grund av att de är ihopfogade med cement är svåra att ta isär, säger Ditte Lysgaard Vind.

Det löste Lendager Group genom att skära ut större plattor av tegelblock  som de använde när de bygger The Resource Rows, ett bostadsområde som byggs i Köpenhamn med material från övergivna byggnader.

The Resource Rows
Bild: Lendager Group

Ditte Lysgaard Vind är övertygad om att världens befolkningsökning kommer att kräva att vi både konsumerar mindre och cirkulerar det som redan finns.

– Vi kommer behöva designa morgondagens samhälle med gårdagens avfall, säger hon.

 

 

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan