Fler värmeböljor väntar – här är experternas tips till stadsplanerarna

Klimat En ny rapport visar att Sverige kan komma att få betydligt fler värmeböljor de kommande åren.

Fler värmeböljor väntar – här är experternas tips till stadsplanerarna
Foto: Adobe Stock

Klimatförändringarna påverkar Sverige snabbare än det globala genomsnittet vilket kommer att leda till ökande antal värmeböljor. Stockholm tillhör de städer i Europa där temperaturerna stiger snabbast. Där kan stockholmarna få uppleva upp till 60 dagar med värmebölja år 2100, vilket är en ökning med 150 procent jämfört med 2018. Det visar en ny rapport från konsultföretaget Sweco.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Mellan 2013 och 2022 ökade antalet värmeböljor globalt med 94 procent jämfört med perioden 1986-2005. Värmeböljor innebär stora risker för samhället. Det handlar bland annat om ökad dödlighet och påverkan på jordbruk, djurhållning, bevattning och dricksvattenförsörjning. Socioekonomiskt utsatta grupper riskerar att drabbas särskilt hårt.

  Sweco konstaterar i sin rapport att Stockholm saknar åtgärdsplaner för värmeböljor. Stockholm Stad arbetar nu med att utveckla metoder för att öka motståndskraften, särskilt för utsatta grupper. I rapporten rekommenderar Sweco att gör en rejäl sårbarhetsutredning, ökar samarbetet mellan kommuner, drar lärdomar från internationella erfarenheter och skapar en långsiktig vision för klimatanpassning

  Sweco rekommenderar också ökade investeringar i det man kallar grönblå infrastruktur, det vill säga att integrera naturliga grönområden och vattenhanteringssystem i stadsmiljön för att skapa resiliens.

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan