MP konfronterar regeringen om värmeböljorna

Klimat Svenska hus är inte anpassade för varma somrar vilket den senaste tiden uppmärksammats i medier. Detta kan bli ett allvarligt hot mot människors hälsa i takt med att klimatförändringarna förvärras. Nu tas frågan upp i riksdagen.

MP konfronterar regeringen om värmeböljorna

TT meddelade nyligen att svenska hus inte är anpassade för varma somrar och att värmeböljor därför kan bli direkt farliga för vissa personer. Nu blir problemet en riksdagsfråga när riksdagskvinnan Katarina Luhr (MP) konfronterar bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  I en skriftlig fråga till ministern vill Katarina Luhr veta vilka åtgärder han tänker vidta för att Sveriges bostäder ska kunna ge en säker och hälsosam inomhusmiljö. Hon undrar också om Andreas Carlson tänker ge några uppdrag till Boverket att hantera problemet.

  ”Folkhälsomyndigheten har nyligen ändrat sina råd för inomhustemperaturer för att öka skyddet för känsliga grupper. Dock krävs åtgärder för att de svenska bostäderna ska kunna hålla inomhustemperaturer som inte äventyrar människors hälsa under långvariga värmeböljor, både när det gäller byggnadsåtgärder och åtgärder i den omgivande miljön”, skriver Katarina Luhr i sin fråga till bostadsministern.

  Katarina Luhr påpekar också att vi vet att värmeböljor redan nu blivit längre och fler med anledning av klimatförändringarna. Bland annat, påminner hon om, ökade dödligheten bland Sveriges invånare under den kraftiga värmeböljan 2018.

  ”Den fysiska planeringen, inte minst i den befintliga stadsmiljön, är ett viktigt verktyg för att anpassa våra samhällen till ett förändrat klimat. Exempelvis är naturbaserade lösningar med natur som skuggar och sänker temperaturer ett verktyg att använda sig av i utomhusmiljön”, skriver Katarina Luhr.

  Sista svarsdatum för riksdagsfrågan är den 12 juni.

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan