Fokus på social hållbarhet när domstolen expanderar

HÅLLBART BYGGANDE Förvaltningsrätten i Göteborg byggs om med fler salar och större utrymmen. Men utöver materialval och återbruk har projektet framför allt fokuserat på de sociala dimensionerna.
– Vi har ett ansvar som sträcker sig bortom att bara bygga hus, säger Robert Capalov Johansson, arbetschef på Peab, till Hållbart Samhällsbyggande.

Fokus på social hållbarhet när domstolen expanderar
Foto: Johan Wingborg.

Just nu genomför Peab en omfattande om- och tillbyggnation av Förvaltningsrätten i Göteborg. Projektet inkluderar en fyra våningar hög tillbyggnad som kommer att rymma domstols- och kontorsytor på cirka 2 300 kvadratmeter, samt en genomgripande renovering av de befintliga lokalerna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Robert Capalov Johansson, arbetschef på Peab, berättar att ombyggnationen har ett stort fokus på hållbarhet med målet att minska klimatpåverkan genom cirkulärt byggande. Bland annat kommer stommen i tillbyggnaden att vara ett alternativ med mindre klimatbelastning än traditionella stålstommar.

  Stort fokus läggs även på återbruk av material som kabelstegar, ventilation, radiatorer, glaspartier och textilmattor.

  Fokus på sociala dimensioner

  Han poängterar att de sociala aspekterna har varit centrala i deras hållbarhetsarbete. Robert Capalov Johansson berättar om Peab Lifes sociala hållbarhetsstrategi, som inkluderar ett tidigare projekt där högstadieelever från två skolor i Göteborg har fått möjlighet att bidra med idéer för utformningen av området kring Lilla Bommen.

  Inom ramen för utbyggnationen av Förvaltningsrätten i Göteborg har Peab samarbetat med Burgårdens anpassade gymnasium.

  – Cirka 70 elever har möjlighet att delta i studiebesök under byggnationen, och vi har också besökt skolan. Under sommaren erbjuds eleverna sommarjobb på Peab där de får prova på snickaryrket. Social hållbarhet är en central del av vår verksamhet på Peab. Vi ser oss själva som samhällsbyggare och detta innebär att vi har ett ansvar som sträcker sig bortom att bara bygga hus, avslutar han.

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan