Forskare kartlägger städer i kris

STADSPLANERING Nu startar stadsbyggnadsforskare vid KTH en kartläggning om hur stadsbor påverkas i kristider – och hur det slår i olika delar av staden.

Forskare kartlägger städer i kris
Foto: Adobe Stock

Genom en webbenkät ska forskare inom stadsbyggnad och arkitektur undersöka hur coronakrisen påverkar våra levnadsvanor. Enligt Kungliga Tekniska Högskolan (KTH)  ska kartläggningen även belysa frågor om jämlika livsvillkor, hur livschanser varierar i staden och segregationsfrågan i stort.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    – I tider av kris ställs frågor om våra livsvillkor på sin spets. En kärnfråga är hur vi kan planera och bygga staden på ett sätt som bättre klarar påfrestningar och krissituationer, säger Ann Legeby, professor inom tillämpad stadsbyggnad, i en kommentar.

    Hon fortsätter:

    – Idag har flera stadsdelar skurit ned på sin samhällsservice, företag förlorar sin inkomstbas och många blir utlämnade till förutsättningarna lokalt. Det finns en uppenbar risk att människor med mindre resurser drabbas hårdare.

    Enkäten görs i samarbete med Stockholms stad, Uppsala kommun och Göteborgs stad. Forskarna vill ha allmänhetens svar på frågor om vilka platser man fortsätter att använda trots covid-19, vilka platser man undviker och om det är platser som man besöker mer.

    Läs mer här

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan