Forskare: Klimatanpassning kräver rättviseperspektiv

KLIMATANPASSNING Vem bestämmer hur städerna ska anpassas och vilka vinner och förlorar på klimatanpassningen? Det diskuterar forskare vid Karlstads universitet i en artikel i tidskriften Sustainability.

Forskare: Klimatanpassning kräver rättviseperspektiv
Foto: Adobe Stock

–  När städerna påverkas alltmer av klimatförändringar innebär det att behoven av klimatanpassning, hållbar utveckling och resiliens ökar. Men även lokala och globala ekonomiska och sociokulturella utvecklingstendenser påverkar stadsutvecklingen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Det skriver Mikael Granberg, professor i statsvetenskap och föreståndare för Centrum för forskning om samhällsrisker vid Karlstads universitet och Leigh Glover, gästforskare, i en artikel i tidskriften Sustainability.

Enligt ett pressmeddelande vill forskarna utveckla idén om den rättvisa staden genom att lägga till klimatanpassningsaspekten. Städer påverkas alltmer av klimatförändringar men vem bestämmer hur de ska anpassas och vilka vinner och förlorar på klimatanpassningen?

I artikeln presenteras tre fallstudier av klimatanpassning: Vila i republiken Vanuatu, Baltimore City i USA och Karlstad i Sverige.

–  Vi drar slutsatsen att det sociala sammanhanget, med vikten på maktbalans, måste ges en central position i förståelsen av hur klimatrisker fördelas och hanteras och hur detta slår mot olika grupper och individer. Viktigt är att se hur det leder till stor variation i redan existerade och framväxande sårbarheter, säger Mikael Granberg i en kommentar.

Läs artikeln här

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan