Fortsatt ökning av småskalig solelsproduktion

SOLENERGI Antalet nätanslutna solcellsanläggningar steg med nästan 19 000 under 2019 och den installerade effekten ökade med cirka 70 procent enligt ny statistik från Energimyndigheten.

Fortsatt ökning av småskalig solelsproduktion
Foto: Adobe Stock

Den installerade effekten från nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige ökade under 2019 och uppgick till 698 MW enligt ny statisik från Energimyndigheten.  Det är en ökning med 287 MW jämfört med året innan.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Antalet anläggningar uppgick till nästan 44 000, en ökning med nästan 19 000 sedan ett år tidigare.

Småskaliga producenter ökar

Majoriteten av den installerade effekten för 2019 kommer från anläggningar under 20 kW, det vill säga mindre solcellsanläggningar som exempelvis villatak. Det är första gången sedan statistikens början som den största kategorien inte är anläggningar med storleken 20–1 000 kW enligt Energimyndigheten.

– Under året har det alltså byggts väldigt många mindre solcellsanläggningar. Antalet småskaliga producenter ökar, så nu när vårsolen lyser kommer allt fler fastigheter kunna använda sig av sin egen el, säger Elin Larsson, analytiker på Energimyndigheten i en kommentar.

Störst ökning i storstäderna

De kommunerna med störst installerad effekt är storstadskommunerna Göteborg, Uppsala, Stockholm och Linköping. Var och en hade en installerad effekt på över 15 MW vid slutet av 2019. Det är främst storstadskommuner som växer mest.

Göteborg, Uppsala, Västerås installerade minst 6 MW per kommun under 2019. Även småkommuner satsar på solel. I Sjöbo kommun har installerade effekten ökat med 6 MW och i Herrljunga och Gnosjö har installerade effekten ökat med 1 MW per kommun.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan