Fyra planer som gör skillnad

SAMHÄLLSPLANERING Årets nominerade till Sveriges Arkitekters Planpris pekar alla på olika sätt ut konkreta vägar mot ett hållbart samhälle. Branschorganisationen vill även uppmärksamma tjänstemän och politiker som visar mod och skapar något där det finns motstånd.

Fyra planer som gör skillnad
Bild: Sveriges Arkitekter

Årets nominerade till Sveriges Arkitekters Planpris är framtagna av kommunerna i Lund, Kristianstad, Stockholm och Boden.

– Alla nominerade planarbetena visar kommunernas ambitiösa arbete för en hållbar utveckling. Gedigna kunskapsunderlag, innovativa lösningar och ökat samarbete leder till modiga beslut i små och stora kommuner, säger Planprisjuryns ordförande Caroline Dahl i en kommentar.

Enligt Sveriges Arkitekter räcker inte en välgjord plan för att en kommun ska motta Planpriset utan årets jury vill även uppmärksamma tjänstemän och politiker som visar mod och skapar något även där det finns motstånd.

– Kommunerna har höga ambitioner ifråga om hållbarhetsfrågorna, även om de ibland inte har tillräckligt starka verktyg för att kunna förverkliga dem. Vi delar ut Planpriset för att uppmärksamma de kommuner som visar mod och vägar att gå i mål med hållbarhetsambitionerna, säger Sveriges Arkitekters tillförordnade förbundsdirektör Elisabet Elfström.

Planpriset har delats ut sedan 1992 av fack- och branschorganisationen Sveriges Arkitekter. Vem som tar hem priset för årets bästa plan avslöjas den 10 mars.

FAKTA

Juryns motiveringar:

Klimatomställningsarbetet i översiktsplanen, Boden En kommun med begränsade resurser men höga ambitioner som övertygande har tagit sig an den angelägna klimatfrågan och löst den på ett professionellt sätt. Hållbara val i vardagen har varit en ledstjärna för arbetet.”Attraktiv kust, livskraftigt hav” – havsplan som är underlag till översiktsplanen, Kristianstad Översvämningar till följd av ett ändrat klimat är en påtaglig risk för Kristianstads kommun. Havsplanen är ett konkret och mångfaldigt underlag och drar sig inte för kontroversiella resonemang om byggstopp i attraktiva kustlägen.Områdesplanen Västerbroprogrammet, Lund Planen visar hur en kommun kan hålla den drivande rollen i en stadsomvandlingsprocess utan att vara markägare. Det sker genom långsiktigt planeringsarbete där visionsarbete med fastighetsägare och samarbete med områdets verksamma är viktiga ingredienser.Fokus Skärholmen, projekt i Stockholm Kommunen gör framtidens attraktiva lägen intressanta i dag, redan innan marknaden har identifierat dem. Genom dialog i lokalt förankrade projekt omvandlas området utan att befintliga kvaliteter går förlorade.Läs mer om motiveringarna här

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan