Fokus på stadsliv när landskapsarkitektur prisas

LANDSKAPSARKITEKTUR En gata, ett konstverk, en brygga och en park tävlar om Sveriges Arkitekters Landskapsarkitekturpris. Enligt branschorganisationen är de fyra utvalda projekten, som alla finns i Stockholm, konkreta exempel på grön hållbarhet i stadsmiljö.

Fokus på stadsliv när landskapsarkitektur prisas
Bild: Sveriges Arkitekter

Enligt Sveriges Arkitekter har årets jury valt och granskat drygt 30 förslag av de som skickats in till Landskapsarkitekturpriset. Sedan besökte de 18 platser i Umeå, Stockholm, Göteborg, Mora och Malmö.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Att det till slut landade i Stockholm förklarar juryn med att just dessa fyra bidrag helt enkelt var de bästa.

– Sveriges Arkitekter delar ut priset för att premiera den bästa landskapsarkitekturen, men också för att sätta strålkastaren på hur viktiga våra offentliga rum är. Årets nominerade svarar på viktiga samtida samhällsutmaningar – de är konkreta exempel på hur vi omsätter den gröna hållbarheten i stadsmiljön och hur vi gestaltar för barns liv och lek, säger förbundets vice ordförande, arkitekt Fredrik Drotte i en kommentar.

De nominerade är:

Bryggan, Farsta strandbad, Stockholm

Arkitekt: Karavan landskapsarkitekter
Byggherre: Trafikkontoret i Stockholms stad
Foto: Göran Ekeberg

Ur motiveringen: Ett inspirerande exempel på vardaglig landskapsarkitektur när den är som bäst. Ett tidigare oframkomligt stråk längs sjön Magelungens strand har fått en vacker, sparsmakad träbrygga som blir en ny gångväg. Den främjar folkhälsan genom att uppmuntra till promenader. Bryggan är en del av upprustningen av hela badet.

Gravitational ripples, Djurgården, Stockholm

Arkitekt/konstnär: Lea Porsager
Byggherre: Statens Fastighetsverk
Foto: Ricard Estay

Ur motiveringen: Landskapsarkitekturverket är minnesplats över de omkomna under tsunamikatastrofen i Sydostasien 2004. Juryn ser det som ”en värdig minnesplats på samma gång som det är ett sinnligt och poetiskt landskapsrum”. De gräsklädda vågformerna är en stark idé som omsatts till en poetisk och mjuk fysisk form.

Jaktgatan och Lövängsgatan, Norra Djurgårdsstaden, Stockholm

Arkitekt: AJ Landskap
Byggherre: Stockholms stad
Foto: Lennart Johansson

Ur motiveringen: Så här kan den gröna, täta staden se ut i praktiken. Ett 25 meter brett stråk blir en mix av gata och park – ”en karaktärsfull huvudgata genom första etappen av Norra Djurgårdstaden, med överraskande frodighet och lekfull sensualism”, skriver juryn. Den lyfter också att stråket är en testyta för skyfallshantering och markteknik.

 

 

 

 

 

Årstabergsparken, Årsta/Liljeholmen, Stockholm

Arkitekt: Nyréns arkitektkontor
Byggherre: Exploateringskontoret i Stockholms stad
Foto: Andreu Taberner

Ur motiveringen: Liljeholmen och Årstadal exploaterades. ”Den vackra naturen utvecklas utan att dess karaktär går förlorad”, skriver juryn, som betonar ekologiska vinster som insektshotell. Samtidigt tar juryn upp barnperspektivet – ”parken på berget kompenserar en brist på grönska och lek i stadsdelarna nedanför”.  

 

 

Vem som vinner avslöjas den 10 mars.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan