Hållbarhetsexperten: Dags att börja bygga med lera i större skala

Hållbart byggande Kan lera bli framtidens hållbara byggmaterial? Det hoppas Marja Lundgren, hållbarhetsspecialist på White Arkitekter, som pekar på flera fördelar med att använda lera i byggnader. Nu pågår arbete att ta fram en ny standard för obränd lera, med ambitionen att på sikt skala upp användningen.

Hållbarhetsexperten: Dags att börja bygga med lera i större skala
En ny standard för obränd lera är under utveckling. Foto: Adobe Stock.

Flera länder, däribland Tyskland och Österrike, har redan nationella standarder för obränd lera som byggmaterial. Det har gjort att marknaden för lera i de länderna vuxit, och att lera används i byggen av större skala.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    Nu är det dags att Sverige tar vid, anser Maria Lundgren, hållbarhetsspecialist på White Arkitekter som tillsammans med kollegan Johan Jönsson är initiativtagare till en liknande standardutveckling i Sverige.

    – Till skillnad från andra bindemedel, som cement och kalk som hettas upp till höga temperaturer vid framställningen, behöver leran inte hettas upp. Det gör att det går åt väldigt låga mängder energi och ger låga klimatutsläpp. Lera är också ett cirkulärt material. Det fungerar bra i konstruktionen, men det härdar inte och går därför lätt att ta loss, omforma och använda på nytt, säger Marja Lundgren.

    Ambitionen att skala upp lera som byggmaterial

    På måndagen samlades ett flertal aktörer från byggbranschen, akademin och myndigheter för ett uppstartsmöte om den nya standarden. Svenska institutet för standarder, SIS, var värd för mötet och planen är nu att bilda en kommitté som ska leda arbetet med den nya standarden.

    – Man kan använda lera redan idag, men om man vill skala upp marknaden med lera behövs en standard. Både för att det ska bli en lättare produkt att köpa i butik och att man ska kunna ha etablerade testmetoder vid provningsinstitut för nya producenter som vill komma ut med sina material, säger Marja Lundgren.

    När en kommitté finns på plats är steg ett att ta fram en standard för obränd lera som putsmaterial. Ambitionen är att på sikt standardisera även andra användningsområden för obränd lera, som i skrivmaterial eller bärande konstruktioner.

    – I Sverige bygger man idag med lokal lera i mindre byggnationer, så det kommer inte vi att standardisera, utan vår tanke är att standardisera lera som säljs på påse och storsäck så att det är lätt för privatpersoner och entreprenörer att köpa lera för att putsa väggar och tak och på så sätt öka användningen av ett utmärkt material

    Kan lera bli framtidens hållbara byggmaterial?

    – Absolut, säger Marja Lundgren och tillägger:

    – Utöver att leran är ett cirkulärt och energisnålt material, är lera överlägset jämförliga ytskikt i hur effektivt den samverkar med inomhusluften genom att buffra fukt. Den tar upp fukt när det är för hög luftfuktighet inne, och avger fukt när den är för låg. Det gör att det blir en väldigt behaglig luftfuktighet och ventilationsbehovet minskar. Så lera sparar energi på flera sätt, både vid tillverkning och vid användning.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan