Klimatpositiva hyreshus byggs i Västerås

PLUSENERGIHUS Två hyreshus i Västerås ska bli klimatpositiva. Det hoppas ETC Bygg med miljöprofilen Johan Ehrenberg, som står bakom projektet. Ingen köpt klimatkompensation ska räknas in.

Klimatpositiva hyreshus byggs i Västerås
Så här ska de två hyreshusen se ut. Foto: Illustration: Kjellgren Kaminsky

Med hjälp av energibesparande teknik och välbyggda, välisolerade hus ska energibehovet minimeras i de två hyreshus som nu börjar uppföras i Västerås. Här ska det bli små lägenheter lämpliga för ungdomar och äldre som vill flytta till något mindre. Inflyttningen är planerad till våren 2020.

Arkitekt Hans Eek sammanfattar de viktigaste energibesparande lösningarna:
– Husen har värmeväxling av ventilationsluften och hög täthet, så att all ventilationsluft passerar värmeväxlaren. De har fönster med låga u-värden, tjock isolering och återvinning av värmen i vattnet från duschar och handfat, bland annat, säger han.

Förutom ett energisnålt hus krävs att det produceras energi på platsen, om ekvationen ska gå ihop.

– Mer energi än vad som behövs kommer att tillföras från solceller på tak och balkonger, säger Hans Eek.

Överskottet kommer att användas till elbilar och elcyklar, men kan också överföras till andra fastigheter i närheten genom ett lokalt likspänningsnät.
Byggnaderna ska ha en livslängd på minst 100 år, och när det är dags för rivning ska de massiva trästommarna förvandlas till biokol, är planen. I projektet finns även möjlighet till lokal odling av grönsaker.

Någon köpt klimatkompensation har man inte tänkt sig.

– Det blir ”lokal klimatkompensation” – självklart! säger Hans Eek.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan