Lunds invånare mest nöjda i Sverige med stadens planering

STADSPLANERING Hur välplanerade och hållbara är Sveriges städer? I rapporten Samhällsbarometern 2020 har invånarna i Sveriges tolv största städer fått bedöma sina städer inom tre områden: stadsplanering, hållbarhet och stadsutveckling.

Lunds invånare mest nöjda i Sverige med stadens planering
Staden som får högst betyg av sina invånare är Lund. Foto: Adobe Stock

För femte året i rad har konsultföretaget PE Teknik och Arkitektur undersökt vilka av Sveriges tolv största städer som är mest välplanerade och hållbara ur invånarnas perspektiv.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

I samarbete med Kantar Sifo har 4600 svenskar bedömt sina städer inom tre områden: stadsplanering, hållbarhet och stadsutveckling.

Staden som får högst betyg av sina invånare inom dessa områden är Lund, tätt följd av Örebro och Norrköping.

FAKTA

Invånarnas betyg på planering och hållbarhet

1. Lund 65 % 2. Örebro 62 % 3. Norrköping 59 % 4. Malmö 58 % 5. Linköping 57 % 6. Helsingborg 57 % 7. Umeå 57 % 8. Jönköping 54 % 9. Stockholm 52 % 10. Uppsala 48 % 11. Västerås 47 % 12. Göteborg 45 %

Tre städer med tre olika profiler i topp

Enligt undersökningen upplever Lunds invånare staden som vacker, trygg och inkluderande. Det är även den stad där flest upplever att det är enkelt att leva miljövänligt, samtidigt som staden fortsätter att arbeta aktivt för att utveckla sitt miljöarbete. Tre av fyra anser även att det finns en bra variation av nya och gamla bostäder och även inom kategorin stadsutveckling placerar sig Lund högt, endast Norrköping får högre betyg av sina invånare.

Örebros invånare är främst nöjda över att staden har en levande stadskärna och att det upplevs som smidigt att ta sig fram med cykel eller till fots. Där finns även gott om parker och grönområden som är tillgängliga för stadens invånare.

Enligt Norrköpings invånare ligger staden i framkant inom stadsutveckling. Inte i någon av de andra städerna upplever invånarna att stadens utformning har utvecklats så positivt under de senaste tio åren.

–  Det är tre städer med relativt olika profiler som placerar sig i topp. Alla tre har bevisligen gjort ett mycket bra jobb – för vad kan vara viktigare än att planera en stad så att den möter invånarnas behov? Samtidigt vet vi att det alltid kan bli bättre och därför är Samhällsbarometern en viktig rapport som ger oss möjlighet att göra nedslag på olika platser och utforska hur invånarna i Sverige ser på sina städer och dess utveckling, säger Marika Axén, arkitekt hos PE Teknik och Arkitektur i en kommentar.

Möjligheter att påverka viktigt

I slutet på listan hamnar Göteborg, Västerås och Uppsala. Även här lyfter invånarna fram flera positiva aspekter i stadsplaneringen, det som främst verkar dra ner betyget för både Göteborg och Uppsala är deras relativt höga befolkningstillväxt och växtvärken som följer med den.

I Uppsala är bara en tredjedel nöjda med hur staden utformats det senaste decenniet och i Göteborg upplever endast 7 procent av de tillfrågade att invånarna har möjlighet att vara med och påverka stadens utveckling. Det är den lägsta siffran av alla de tolv städerna.

Västerås är den minst rekommenderade staden att bo i enligt undersökningen, endast 52 procent av invånarna skulle rekommendera andra att flytta till staden och bara 45 procent upplever att stadens utformning har utvecklats positivt de senaste tio åren.

Det finns dock förhoppningar om en vändning. Majoriteten anser nämligen att nya bostadsområden och stadsdelar i Västerås bidrar positivt till stadens utveckling.

Läs Samhällsbarometern 2020 här

Hämtar fler artiklar
Till startsidan