Mikroplast-filtrering och vattenbesparing i tvättstugan

Plast I flera av Einar Mattssons tvättstugor ska man nu testa en ny box, som filtrerar bort mikroplaster från tvättvattnet. Samtidigt sparas stora mängder vatten och därmed energi.

Mikroplast-filtrering och vattenbesparing i tvättstugan
Genom att filtrera bort mikroplaster och organiskt material kan mycket av sköljvattnet återanvändas.

Nu startar fastighetsförvaltaren Einar Mattsson ett pilotprojekt i flera av bolagets tvättstugor. Projektet involverar användningen av Mimboxar, specialdesignade lådor som ansluts till tvättmaskinerna och filtrerar bort mikroplaster.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

När kläder med syntetiska fibrer tvättas släpper de ifrån sig små plastpartiklar. Enligt Naturvårdsverket råder det ett kunskapsgap om just mikroplastens påverkan på vår miljö och hälsa, men plast i miljön och i våra vatten är ett stort och växande problem.

– Genom att installera Mimboxen är vi del av att stötta nya produkter på marknaden framtagna för att möta utmaningar vi har och står inför inom klimat- och miljöfrågor. Det är en viktig del i utvecklingen av vårt och fastighetsbranschens hållbarhetsarbete, kommenterar Johanna Wikander, hållbarhetsutvecklingschef på Einar Mattsson, i en kommentar.

Genom att skanna en QR-kod på boxen kan hyresgästen enkelt se den exakta mängden insamlade plaster och fibrer under tvättprocessen. Detta ger användaren omedelbar synlighet över deras miljöinsats.

Vidare möjliggör boxen både vatten- och energibesparingar genom att analysera tvättmaskinens vatten och tillåta återanvändning av högkvalitativt vatten för ytterligare sköljning – samtidigt som skadliga mikroplaster fångas upp.

– I och med ett förändrat klimat måste vi prioritera hur vi använder vårt dricksvatten. Vi ser också att kostnaden för energi och rent vatten kommer att öka över tid. Så det här är ett steg i rätt riktning, säger fastighetschef Martin Fors.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan