Nackas nya grepp: Lägst klimatavtryck vinner

Anvisning Nacka kommun har valt att ta ett nytt grepp kring markanvisningstävlingar: Den aktör som uppvisar lägst klimatavtryck ska få anvisningen.

Nackas nya grepp: Lägst klimatavtryck vinner
Foto: Nacka kommun/Liza Simonsson.

Under våren genomför Nacka kommun en markanvisningstävling för cirka 80 lägenheter på Henriksdalsbacken. Målet är att tilldela marken till den aktör som presenterar de bästa lösningarna och är bäst på att bygga hållbart.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Markanvisningstävlingen är resultatet av en överenskommelse mellan allianspartierna och Miljöpartiet i Nacka och är en av få i sitt slag i Sverige. 

– I Nacka finns både framtidstro och klimatengagemang. Vi hoppas med den här tävlingen kunna kroka arm med den mest klimatsmarta byggaktören i landet, säger Nackas kommunstyrelseordförande Mats Gerdau (M), i en kommentar.

Vidare säger Mats Gerdau att även om läget på bostadsmarknaden är mörkt just nu så planerar de för en ljusare framtid.

– Vi tror att det finns långsiktiga aktörer som vill vara med när det vänder och där det händer, säger han.

Så går tävlingen till

Tävlingskvarteret omfattar 8 000 kvadratmeter ljus BTA (byggnadsarea), 1 000 kvadratmeter BTA för lokaler och 5 000 kvadratmeter för mobilitetsanläggning.

Tävlingen genomförs i två steg. Först sker en prekvalificering som är öppen för alla intressenter, följt av en finalomgång med de fem bästa anbuden. I det första steget måste anbudsgivarna specificera byggnadens klimatpåverkan under hela dess livscykel, inklusive byggande, energianvändning, drift och avveckling. I det andra steget bedöms anbudsgivarnas kompetens, erfarenhet och koncept för mobilitetslösningar. Priset fastställs senare genom två oberoende värderingar.

Det pågår en process för att ta fram en detaljplan för Henriksdalsbacken. Ett förslag var ute på samråd år 2022 och inkluderar fem bostadskvarter, där det aktuella kvarteret är ett av dem. Planen förväntas att antas under hösten 2025.

Kommunstyrelsen förväntas fatta beslut om markanvisningstävlingen den 4 mars, och en vinnare förväntas utses efter sommaren.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan