Ny EU-strategi för klimatanpassning

KLIMATANPASSNING EU-kommissionen har antagit en ny strategi för klimatanpassning. Bland annat kommer ett hälsoobservatorium att inrättas, för att bättre kunna spåra, analysera och förebygga klimatförändringarnas negativa hälsoeffekter.

Ny EU-strategi för klimatanpassning
Foto: Adobe Stock

– I samband med coronapandemin har vi sett att otillräckliga förberedelser kan få förödande konsekvenser. Klimatförändringarna orsakar redan problem inom och utanför EU. Vi kan inte vaccinera oss mot klimatkrisen, men vi kan göra vårt yttersta för att förbereda oss för dess oundvikliga effekter. Med den nya strategin kan vi snabba på och vidareutveckla klimatanpassningen. Om vi agerar idag har vi fortfarande chansen att skapa ett klimatresilient samhälle.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Det säger Frans Timmermans, EU-kommissionens verkställande vice ordförande med ansvar för den europeiska gröna given.

Strategin innehåller förslag för att öka kunskapen om klimatanpassning, bland annat genom Climate-Adapt, en plattform för att sprida kunskap om klimatanpassning, vidareutvecklas och utvidgas. EU kommer även att sätt upp ett särskilt hälsoobservatorium för att bättre kunna spåra, analysera och förebygga klimatförändringarnas negativa hälsoeffekter.

Extrema väderförhållanden som orsakas av klimatförändringarna medför allt större ekonomiska förluster, och i EU uppgår de redan till över 12 miljarder euro per år. Minst lika allvarligt är de negativa konsekvenserna de får för hälsan. Värmeböljan i Europa 2019 var den dödligaste naturkatastrofen globalt sett under det året, med 2 500 dödsfall.

Läs mer här

Hämtar fler artiklar
Till startsidan