Rapport: Klimatkrisen påverkar Sveriges vattenförsörjning

VATTEN Exakt hur vattenflöden och den hydrologiska balansen påverkas av klimatförändringarna är svårt att säga. Men klimatmodellerna pekar på en nederbördsökning och det fortsatta behovet av mätdata är stort enligt en ny rapport.

Rapport: Klimatkrisen påverkar Sveriges vattenförsörjning
Foto: Adobe Stock

– De allra flesta ser vatten som något självklart som bara kommer när kranen vrids på. Verkligheten är betydligt mer komplex och vattnet är också en del av klimatfrågan – något som ofta glöms bort och som kommer att få konsekvenser för många delar av samhället, säger Georgia Destouni i ett pressmeddelande.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Hon är ordförande för en arbetsgrupp hos Kungliga Ingenjörsakademin (IVA) som tagit fram en rapport med fokus klimatförändringar och vattenförsörjning.

  Enligt rapporten är det uppenbart att klimatförändringarna påverkar Sveriges vattenförsörjning på många sätt. Bland annat i form av längre perioder med låga grundvattennivåer, skyfall och översvämningar. Förändringarna bidrar också till att mer miljöföroreningar sprids.

  Det kommer innebära högre krav på aktiv vattenhantering och styrning för att klara olika typer av variationer framöver. Redan nu uppstår dock problem med låga vattennivåer under högsommar och senvinter. Något som IVA menar kräver ett större behov av mätdata.

  – För att optimera aktiv vattenförvaltning krävs träffsäkra prognoser på olika skalor i tid och rum. Något som saknas idag. Vi behöver också tydliga mätdata för att bättre kunna följa förändringarna över tid och sätta in adekvata åtgärder, säger Georgia Destouni.

  Läs rapporten här

   

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan