Nytt verktyg ska bidra till bättre förvaltning av vattenresurser

KLIMATANPASSNING Enligt SMHI har det tidigare saknats ett verktyg som lägger ihop all lokal vattenpåverkan i ett avrinningsområde och som visar den sammanlagda effekten på flöden och vattennivåer. Nu har myndigheten utvecklat ett sådant.

Nytt verktyg ska bidra till bättre förvaltning av vattenresurser
Bild: SMHI

Utvecklingen av YtSim (Ytvattensimulator) har skett inom regeringsuppdraget ”Utvärdera åtgärder för att motverka vattenbrist i ytvattentäkter” som nu avslutas. Verktyget kan köras via webbläsare och är gratis att använda.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    Tanken är att YtSim ska kunna användas för att underlätta planering och minska risken för att ytvattentäkter överutnyttjas.

    – YtSim har i första hand utvecklats med syfte att testa olika åtgärder för att motverka vattenbrist i ytvattentäkter. Men scenarioverktyget kan vara lika användbart för andra ändamål, till exempel för att ta fram underlag inom Nationell plan för omprövning av vattenkraft (NAP) eller för att upprätta och uppdatera regionala vattenförsörjningsplaner för att trygga dricksvattenförsörjningen långsiktigt, säger Nina Bosshard, projektledare på SMHI i en kommentar.

    Verktyget kommer att vidareutvecklas

    Även om scenarioverktyget är fritt och tillgänglig för allmänheten är målgruppen för YtSim främst olika aktörer inom vattensektorn med allt från vattenkraftsägare till aktörer inom vattenförsörjning. Framför allt hoppas SMHI på att verktyget kommer att användas som en plattform för kommunikation mellan olika aktörer, till exempel för att testa känsligheten för olika lokala åtgärder på den övergripande vattentillgången.

    Från och med årsskiftet kommer YtSim att vidareutvecklas i samverkan med den svenska vattenförvaltningen och våtmarksprojektet EviWet.

    Ladda ner verktyget här

     

     

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan