Nya användningsområden för kork som byggmaterial

BYGGMATERIAL Som byggmaterial har kork hittills mest använts till golv, isolering och inredning, men på senare tid har intresset för materialet växt. Nu klättrar det upp på en fasad i Köpenhamn och testas som fallskyddsprodukt på svenska lekplatser.

Nya användningsområden för kork som byggmaterial
Parkeringshusets fasad kommer att bestå av kork och återvunnen aluminium. Illustration: Vilhelm Lauritzen Architects

Än så länge har det främst varit utomlands, i länder som Portugal och Tyskland, som korken använts som fasadmaterial på byggnader.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    Nu kommer även Danmark få en större byggnad där kork, tillsammans med återvunnen aluminium kommer att pryda fasaden.

    Det är den danska arkitekfirman Vilhelm Lauritzen Architects som står för designen av ett nytt garage som ska byggas i Nordhavn i Köpenhamn.

    Korkekar i Portugal. Foto: Adobe Stock

    –  I både form och funktion är fasadkork ett självklart val för detta projekt. Det är ett komprimerat material utan fram- eller baksida, 100 procent naturligt och härdat mot vind och väder. Den patinerar vackert, är nästan underhållsfritt och dämpar sedan naturligt vibrationer och buller, vilket är en uppenbar fördel i ett parkeringsgarage, skriver Anne Møller Sørensen, partner på Vilhelm Lauritzen Architects, i en kommentar.

    Enligt henne innehåller inte korken några kemikalier eller gifter och absorberar mer koldioxid än det släpper ut under sin livstid.

    Ersätter gummibeläggningar och konstgräs

    Anneli Wallgren som är landskapsarkitekt på Svenska Bostäder har också valt att ge korken en chans. De testar just nu den nya fallskyddsprodukten Corkeen Play på en lekplats i Tensta i Stockholm.

    Fallskyddsprodukten Corkeen Play testas på en lekplats i Tensta. Foto: Nordic Surface

    – Vi vill jobba med hållbara lösningar och gummibeläggningarna som använts i många år är inte så miljömässigt bra. Denna produkt rekommenderas av Byggvarubedömningen så vi tyckte det var intressant att testa och utvärdera en sån här lösning, säger hon.

    Det hade troligtvis blivit konstgräs med sandfyllning om det inte hade valt kork som fallskyddsunderlag till lekplatsen.

    – Eller strid sand, men det är inte lika tillgängligt för alla. Sen är det intressant att Corkeen släpper igenom vatten, istället för att regnvatten behöver ledas bort till dagvattenbrunnar kan det bli en infiltrering på plats, säger Anneli Wallgren.

    Underlaget lades under sommaren så än så länge är det för tidigt att utvärdera resultatet.

    – Den är betydligt dyrare än andra gummibeläggningar men vi tycker det är intressant att testa och hoppas på att den går ner i pris framöver om vi vill fortsätta, avslutar Anneli Wallgren.

    FAKTA

    Korkeken

    • Korkek trivs bäst i savannliknande landskap och finns huvudsakligen i Portugal, men även i Spanien, Italien och nordvästra Afrika.
    • Vid 25 års ålder kan korkekens bark skördas för första gången, sedan skördas den i intervaller om sju till tio år. Barken skärs bort i stora sjok från trädets nedre del, men så länge underbarken inte skadas överlever trädet.
    • Hälften av jordens korkkonsumtion har producerats i Portugal.
    Källa: Wikipedia
    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan