Nya utmärkelser och uppdrag inom hållbart samhällsbyggande

Karriär Det rör på sig i den hållbara samhällsbyggnadssektorn. Här är fyra personer som prisats för sina insatser eller fått nya uppdrag.

Nya utmärkelser och uppdrag inom hållbart samhällsbyggande
Carolina Detterfelt, Oscar Fors, Karin Mannerfelt och Birgit Östman.

Birgit Östman tilldelades förra veckan träbranschens pris för sin forskning om trä och brandsäkerhet. Just brandsäkerhet i träbyggnationer har varit en förutsättning för att byggandet av flervåningshus i trä skulle ta fart.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Juryn bakom Årets riddare av Trämarknadsorden, som priset kallas, konstaterar i sin utmärkelse att Birgit Östman ägnat 50 år åt att lägga fram fakta och bemöta fördomar kring brandsäkerhet i träbyggnader.

– Det känns fantastiskt, jag kunde aldrig gissat att jag skulle få priset. Väldigt rolig att Trämarknaden uppmärksammar hur de brandtekniska framstegen möjliggjort att kunna bygga högre än två våningar i trä. På det sättet kan vi i dag bygga både mer miljö- och människovänligt, säger Birgit Östman i en kommentar.

Årets byggchef

En annan person som prisades förra veckan är Carolina Detterfelt som tog emot priset Årets byggchef 2022. Carolina Detterfelt är till vardags avdelningschef JM Entreprenad. Priset Årets byggchef delas ut av organisationen Ledarna och tidningen Byggvärlden. Att årets pris gick till just Carolina Detterfelt motiveras bland annat med hennes starka engagemang för jämställdhet och mångfald.

”Vinnare i Årets Byggchef 2022 är en talang av högsta rang. Carolina Detterfelt är en engagerad, närvarande och inkluderande chef. Hon har en tredjedel kvinnliga projektchefer i sin organisation, vilket inte är vanligt inom anläggning. Hennes hörnstenar i organisationsbyggande är hög säkerhet, jämställdhet och mångfald”, skriver juryn i sin motivering.

Brinner för energiomställning

Nyligen berättade Hållbart Samhällsbyggande om soltaksföretaget GruppSol som bytte namn till Raymond och prisades av det amerikanska startup-magasinet Red Herring. Nu står det klart att Raymond också anställt Oscar Fors som ny vd. Oscar Fors är en välkänd profil i hållbarhetsbranschen då han har en bakgrund från elbåtstillverkaren X Shore och batteribolaget Northvolt. Han har också på Accenture där han i 14 verkade i Silicon Valley där han arbetade med flera välkända techbolag som konsult.

– Jag brinner verkligen för energiomställningen och framförallt för vad vi som företagare kan göra i den utvecklingen. Raymond är ett väl positionerat och spännande bolag och jag ser en enorm potential i både bolaget och i branschen överlag. Jag ser verkligen fram emot att fortsätta den resa som bolaget har påbörjat och vidareutveckla både produktionen och de möjligheter som ligger för oss. Nu ska vi accelerera omställningen mot förnybar energi, säger Oscar Fors i en kommentar.

”Ambitionsnivåerna måste höjas”

Ett annat företag som rekryterar är Archus, Archus, ett rådgivningsföretag som är verksamt inom bland annat fastighetsutveckling, som nu anställer sin första strateg inom hållbarhetsrådgivning, Karin Mannerfelt.

Karin har tidigare arbetat som miljöchef på SSEA och är utbildad civilingenjör i energi, miljö och management.

– Hållbarhetsarbetet är en mycket central del av Archus affär, och vi vet att ambitionsnivåerna måste höjas om vi ska nå Parisavtalet och Agenda 2030. Jag ser fram emot att bidra till branschens hållbarhetsresa, säger Karin Mannerfelt i en kommentar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan