Olofström är Sveriges bästa friluftskommun

Olofström blir Sveriges friluftskommun 2021. Här vävs barnkonventionens intentioner in lek och lärande i naturen, vilket premieras av juryn.

Olofström är Sveriges bästa friluftskommun
Olofström prisas för sitt arbete med att få barn att njuta av naturen. Foto: Anna Alexandersson

Bakom utmärkelsen Sveriges friluftskommun står Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening. Vinnaren utses genom en enkät, som 207 kommuner har svarat på.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

För att vinna gäller det bland annat att planera för friluftsliv, samarbeta för friluftsliv och ha en koppling till barnkonventionen.

Fakta

Tidigare vinnare av utmärkelsen Sveriges friluftskommun

2020 Jönköping 2019 Olofström 2018 Sundsvall 2017 Huddinge och Örebro 2016 Örnsköldsvik 2015 Örnsköldsvik 2014 Leksand, Söderhamn och Örebro 2013 Örebro 2012 Örebro 2011 Örnsköldsvik 2010 Sundsvall

”Det betyder jättemycket”

I år var det flera kommuner som fick högsta betyg. Då blev friluftsarbetet med koppling till barnkonventionen avgörande för vem som vann och får 50 000 kronor att använda till friluftslivet framöver.

– Det är fantastiskt att få den här utmärkelsen för andra gången. Det betyder jättemycket för oss som jobbar med frågorna och är ytterligare ett bevis på att det vi gör är viktigt, inte minst nu när det är tema barnkonventionen, säger Daniel Ottosson, samordnare offentlig miljö, Olofströms kommun, i ett uttalande.

Friluftslivet ska vara tillgänglig

Sveriges bästa friluftskommun ska arbeta långsiktigt med friluftslivsfrågorna. Det handlar om att inspirera människor till att välja en aktiv fritidssysselsättning utomhus. Genom fysisk planering går det att göra det både enkelt och roligt att vistas i naturen och grönområden för alla.

– En fördel med att vara en liten kommun är att i princip alla förskolor och skolor har naturen inpå knuten. Det är naturligt för våra verksamheter att använda naturen och de nyttjar den möjligheten på kreativa sätt, säger Daniel Ottosson.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan