Så ska Alectas återbrukslabb minska utsläppen

ÅTERBRUK Genom tester i ett återbrukslabb förutser Alecta Fastigheter att klimatutsläppen från deras projekt "Vi på hörnet" i Göteborg kan halveras.

Så ska Alectas återbrukslabb minska utsläppen
Foto: Pressbild.

Återbrukslabbet, beläget i fastigheterna Stampen 10 och 11 (även känt som ”Vi på hörnet”), etablerades efter att material och installationer demonterats. I labbet testar hantverkarna om det demonterade materialet kan återanvändas i byggnaden.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Labbet är ett samarbete med byggentreprenören RO-Gruppen som testar material för återbruk. Semrén & Månsson Arkitekter har bidragit till design och återbrukskonceptet, anpassat till husets historia.

  – När allt detta förenas uppstår innovationskraft och idag har vi preliminära beräkningar som visar att vi kan komma ner till ovanligt låga nivåer av koldioxidekvivalenter. Det ska bli intressant att se exakt hur lågt vi kan komma, säger Magnus Källgren – Affärsansvarig stadsutveckling och projektansvarig Vi på hörnet, i en kommentar.

  Lärdomar från Återbrukslabbet ska få Alecta Fastigheter att införa liknande metoder i sina andra fastighetsprojekt.

  – Att utveckla befintliga fastigheter i stället för att bygga nytt är det bästa för klimatet. Återbruk är ett måste för att minska utsläppen så det vi lär oss i Återbrukslabbet är oerhört viktigt för Alecta Fastigheters fortsatta arbete med att minska utsläppen från våra projekt, kommenterar Nickie Excellie, Chef Hållbarhet och kommunikation på Alecta Fastigheter.

  Fakta: Vi på hörnet och återbrukslabbet

  • Två fastigheter, Stampen 10 och 11, byggda på 60-talet ägs av Alecta Fastigheter i Göteborg.
  • Återbrukslabbet är ett samarbete mellan Alecta Fastigheter och byggentreprenören RO-Gruppen. Semrén & Månsson Arkitekter står för återbrukskonceptet, design och inredning.
  • Alecta Fastigheter planerar att återbruka flera interiöra element efter renovering, som innerdörrar, fönster och fläktaggregat.
  • Fasaden som består dels av koppar, dels tegel kommer att bevaras. Kopparfasaden är det enda material som har behandlats utanför fastigheten då det krävde särskild kompetens och metoder.
  • Den befintliga stommen i projektet återanvänds, vilket vanligtvis står för cirka 50% av en fastighets klimatpåverkan.
  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan