Smarta solcellsskåp övervakar vattenledningarna

VA Medarbetare på Kretslopp och vatten i Göteborg har designat ett solcellsskåp som övervakar vattenledningar.
Skåpet gör det snabbare att hitta läckor eller stopp i ledningarna. Dessutom slipper man batteribyten och är inte beroende av elnät.

Smarta solcellsskåp övervakar vattenledningarna
En prototyp av solcellsskåpet. Foto: Göteborgs Stad

De smarta skåpen har av en solcell och innehåller bland annat batteri, flödesmätare och transmitter. Det skickar information direkt från ledningarna till Kretslopp och vatten var tionde minut.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Genom att övervaka flöde och tryck kan man snabbare upptäcka läckor och stopp i ledningarna. Det innebär att mindre dricksvatten går till spillo och att stopp kan tas om hand snabbare.

Störningar upptäcks snabbare

Utöver att solcellskåpen drivs av förnybar energi, skickar de information mycket oftare än de traditionella mätarskåpen och det går därmed snabbare att upptäcka störningar i ledningsnätet.

– Du kan gå in och titta ”live” på datan och upptäcka avvikelser mycket snabbare, säger Fredrik Forsell, elektriker på Kretslopp och vatten.

Inte beroende av elnät

En annan fördel är att man kan sätta solcellskåpen var som helst där det finns sol.

De är inte beroende av elnätet för sin strömförsörjning.

– Att dra fram ström där det inte redan finns i marken kan bli väldigt dyrt, säger Ulf Jakobsson, instrumenttekniker på Kretslopp och vatten.

Skåp på flera ställen

Än så länge finns de nya solcellsskåpen vid bland annat Lindholmsallén och Bensingatan.

Och fler smarta solcellsskåp är på gång, bland annat i Hjällbo och Bergsjön.

Delar gärna med sig av idén

Hittills har Ulf Jakobsson och Fredrik Forsell haft kontakt med fyra andra kommuner som varit intresserade av att göra sina egna solcellsmätare.

– Andra kommuner som behöver hjälp att hitta läckor på sitt ledningsnät får gärna kopiera och använda skåpen. Idén bjuder vi på, hälsar Ulf och Fredrik.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan