Svanenmärkt byggande ökar – trots röda siffror i branschen

MILJÖMÄRKNING Trots att byggbranschen bromsar in, har Svanen lyckats behålla sin framdrift. Det visar nya siffror.

Svanenmärkt byggande ökar – trots röda siffror i branschen

Nya siffror från Nordisk Miljömärkning visar en tillväxt på 17 % under 2022 och ett nytt rekord i antalet lägenheter, hus, förskolor och skolor som är under konstruktion i de nordiska länderna – totalt 45 000. Av dessa är majoriteten, 38 324, under konstruktion i Sverige. Detta trots utmaningar inom byggbranschen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Antalet nya företag som vill Svanenmärka är också stabilt jämfört med första kvartalet förra året. Det är mer än dubbelt så många företag som arbetar för att få sitt byggprojekt klart och licensen godkänd.

  – Det är mycket glädjande att se det stora genomslag vi har hos såväl stora som små aktörer. Det bevisar att Svanen är ett kraftfullt verktyg och att hållbarhet är en del av företagets kärnverksamhet. Inte en nischfråga, som hållbarhet kunde vara för många företag tidigare, säger Stefan Björling, chef för affärsområde hus och renovering på Miljömärkning Sverige, i en kommentar.

  Svanenmärkt byggande i Sverige

  • Det finns 25 012 färdigbyggda lägenheter, hus, förskolor och skolor. 38 324 är under konstruktion. Total summa 63 336 st.  
  • Det finns 61 licensinnehavare i Sverige, dvs företag med giltig licens att bygga Svanenmärkta hus.
  • Det finns 117 företag, varav 86 är ”nya” företag, som har ansökt om licens i Sverige (Q1 2023).
  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan