Sveriges första kommunala AI-labb ska göra städerna smartare

AI Sveriges första kommunala AI-labb har skapats av Helsingborgs stad i samarbete med AI Sweden.
Målet är att ta fram nya lösningar för smarta städer.

Sveriges första kommunala AI-labb ska göra städerna smartare
Helsingborgs stad skapar nu National City Lab i samarbete med AI Sweden. Foto: Helsingborgs stad

Många kommuner i Sverige står inför liknande utmaningar på sin AI-resa för att utveckla verksamheten.
En del har kommit i gång, men arbetet skulle ha stor nytta av samarbete för att undvika att behöva uppfinna hjulet om och om igen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Nu skapar Helsingborgs stad National City Lab i samarbete med AI Sweden. Det blir Sveriges första kommunala AI-labb med sikte på att, i samarbete med andra kommuner, privat sektor och akademi, ta fram lösningar och data för smarta städer.

  Ska accelerera användandet av AI

  – I AI Swedens data factory har vi sett värdet av en neutral plats där olika typer av aktörer kan samarbeta och dela data. Etableringen i Helsingborg syftar till att kunna fortsätta att facilitera samarbeten som kanske annars aldrig skulle ske och på så sätt accelerera användning av AI i Sverige, säger Kim Henriksson, testbädds-arkitekt på AI Sweden.

  Rent konkret kommer AI-labbet att erbjuda:

  • En fysisk plats där Helsingborg stad bidrar med lokal på HBG Works samt dedikerad fiber. Infrastruktur för träning av AI-modeller som tillhandahålls av AI Sweden tillsammans med partners.
  • Kunskapsdelningsaktiviteter kring metodik, kompetens och erfarenheter från AI Swedens data factory, inklusive edge learning, språkteknologi, juridik med mera.
  • Möjlighet att dela- och dra nytta av tillgängliga dataset, och modeller samt att ta med sig egna data- och infrastrukturutmaningar för samarbete och experiment.

  ”Våga, testa, gör”

  – Jag är glad över Sverige nu får sitt första kommunala AI-labb och att vi startar det här i Helsingborg. Vår paroll är våga, testa, gör och National City Lab blir en viktig pusselbit för att skapa innovationer som är till nytta för invånarna i landets kommuner och regioner, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

  Labbet kommer att vara tillgängligt för alla AI Swedens partnerorganisationer.

   

   

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan