Nordens nordligaste plusenergihus

PLUSENERGIHUS Powerhouse Brattørkaia i norska Trondheim ger en unik möjlighet att utforska hur solenergi utnyttjas och lagras på platser där soltimmarna varierar kraftigt mellan årstiderna. Byggnaden förväntas producera dubbelt så mycket el som den konsumerar och även leverera till angränsande byggnader, elbussar, bilar och båtar genom ett lokalt mikronät.

Nordens nordligaste plusenergihus
Powerhouse Brattørkaias fasad består av svart aluminium och solpaneler. Foto: Snøhetta

Vid hamnen i norska Trondheim färdigställdes i år den 18 000 kvadratmeter stora kontorsbyggnaden Powerhouse Brattørkaia. Byggnadens plats har, enligt den norska arkitektfirman Snøhetta, valts noggrant för att säkerställa maximal exponering för solen under dagen och årstiderna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Powerhouse Brattørkaias fasad består av svart aluminium och solpaneler. Under ett år uppgår elproduktionen till cirka 500 000 kWh. I genomsnitt producerar byggnaden mer än dubbelt så mycket el som den konsumerar dagligen. Den förväntas även leverera el till angränsande byggnader, elbussar, bilar och båtar genom ett lokalt mikronät.

  Foto: Snøhetta

  Byggnadens snedställda, femkantiga tak och fasadens övre del är klädd med nästan 3 000 kvadratmeter solpaneler, strategiskt placerade för att utnyttja så mycket solenergi som möjligt.

  – Energipositiva byggnader är framtidens byggnader. Mantrat i designindustrin ska inte vara ”form följer funktion”utan ”form följer miljö”. Detta innebär att designtänkandet i dag bör fokusera på miljöhänsyn och minska vårt fotavtryck först. Och att designen sedan följer denna premiss, säger Snøhettagrundaren Kjetil Trædal Thorsen i en presskommentar.

  Olika tekniker för minskad energianvändning

  För att minska energianvändningen i kontorsbyggnaden används en rad olika tekniker. Byggnaden är isolerad för maximal energieffektivitet, det har installerats intelligenta lösningar för luftflöde för att minska behovet av uppvärmning samt värmeåtervinningslösningar för luft och gråvatten.

  Till uppvärmning och kylning används havsvatten.

  Dagsljusförhållandena är optimerade i hela byggnadskonstruktionen och användningen av elektriska ljuskällor hålls på ett minimum.

  Powerhouse Brattørkaia är ett forsknings-, design- och konstruktionssamarbete mellan  fastighetsbolaget Entra, byggföretaget Skanska, belysningsföretaget ZERO och arkitekt- och inredningsfirmorna Snøhetta och Asplan Viak.

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan