Byggexpert: Gå hardcore och ersätt granulat med musselskal

Hållbart byggande John Helmfridsson, arkitekt och hållbarhetsspecialist, spanar på nya material och slänger in musselskal som en joker i leken, när byggbranschens klimatpåverkan ska ned.

Byggexpert: Gå hardcore och ersätt granulat med musselskal
John Helmfridsson. Foto: Privat/Stock Adobe

Byggmaterialet som är det enda förnybara. Trä, det hamnar direkt i fokus när vi pratar hållbart byggande med John Helmfridsson, arkitekt och hållbarhetsspecialist.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Jag har suttit på så många möten där man vill ställa om till ett träprojekt, säger han.

Krav på klimatdeklaration efter årsskiftet

Bygg- och fastighetsbranschen står för 18 procent av Sveriges växthusgasutsläpp. Nästa år införs krav på att klimatdeklarera nybyggda hus.

Så stor roll spelar valet av byggmaterial

Den som väljer att bygga flerfamiljshus i trä har ett stort försprång jämfört med att bygga traditionellt med stål- eller betong. Klimatpåverkan minskar med nästan 50 procent, enligt en ny rapport som teknikkonsulten Tyréns gjort på uppdrag av Träcentrum Norr vid Luleå Tekniska universitet.

– Vi ser ett väldigt skifte mot limträ eller korslimmat trä. Det är en jätteförändring som sker idag på projekteringsstadiet, säger John Helmfridsson, numera Boman arkitektur och tidigare bland annat hållbarhetsspecialist på Wingårdhs.

Förutspår diskussion om kemikalier

Trä ger möjligheter att effektivisera byggprocessen, framhåller han.

Han tror på dymlade väggelement. Eller ihopfästa med skruv av återvunnen aluminium. Limmade trästommar är inte oproblematiska ur miljö- och hälsosynpunkt.

– Det kommer att bli en stor diskussion om lim. Vad vill vi ha för lim inomhus? En stor diskussion om kemikalierna överlag väntar, tror John Helmfridsson.

Trä som alternativ till betonggrund

Betong är den stora klimatboven vid många husbyggen. Så vad är alternativet?

– Ska man byta ut en traditionell platta på mark får man ersätta både cellplast och betong. Då är det många som experimenterar med cellglas.

För miljöns och plånbokens skull lyfter han kombinationen av cellglas mot marken och ovanpå KL-trä att skruva i.

– Man kan också ersätta ganska mycket av cellglaset av cellglasgranulat. Det blir en billigare och mer klimatvänlig konstruktion.

Udda byggmaterial: Musselskal

Han kastar också in en joker i leken:

– Vill man gå hardcore kan man ersätta granulatet med musselskal. Det fungerar ungefär lika bra.

Det är kul med de idealistiska projekten för då kan man testa knasiga material.

John Helmfridsson gillar att jobba både med flerfamiljshus och entusiastbyggare.

– Det är kul med de idealistiska projekten för då kan man testa knasiga material.

Därför väljer man hampa som isolering

Byggbranschen närmar sig där idealisterna var för tio år sedan. Han tar isolering som ett exempel.

– Vi ser ett kommersiellt skifte, framför allt mot träfiber och även tidningspapper. För att de har lägre klimatavtryck, men också bättre fuktegenskaper än mineralisolering, säger han och tillägger att idealisterna går mot ettåriga grödor, såsom hampa, för isolering, vilket lagrar in koldioxid effektivare.

Byta byggmaterial – gips mot lera?

Gips är också ifrågasatt. Han tror att vi kommer att få se mycket nya material som vi inte tidigare sett i Sverige.

– Den funktionen som lera har i badrum nu har den aldrig haft förut. I dag kan vi på ett byggfysikaliskt och miljöengagerat sätt välja material.

Vi hinner också snacka prefabskivor av lera, pappersreglar för innerväggar, återvunnen cellulosa för regelsystem, högteknologiskt trä och bättre virkeskvaliteter.

Trä håller längre – med underhåll

Framtidens byggmaterial måste framför allt tåla att åldras, menar han.

– Om jag sätter upp en träfasad vill jag veta att den håller i 50 år utan att någon underhåller den. Och att den håller i 200 år ifall någon tar hand om den. Den nivån av kvalitet måste vi faktiskt ha.

TV: Tradition och framtid i trä

Hämtar fler artiklar
Till startsidan